Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Marko Juhant: »Problem je, ker ne znamo odpuščati«

Slovenija | 09.03.2019, 14:54 Nataša Ličen

Že daljše obdobje nas spremlja lepo vreme. Dnevi so lepi, pa so tudi dobri? To je odvisno od nas, od našega ravnanja s tistimi, ki jih imamo najraje in jih cenimo.

Kako navsezgodaj začnemo dan. Znamo pozdraviti prijazno in iz srca, vprašati navdušeno in z iskrenim zanimanjem? Pogosto namreč postavljamo neprava vprašanja, jih navržemo mimogrede, brez izkazanega navdušenja. To so osnove intimnega pogovora, ena na ena. »Tega danes mnogi ne obvladajo več, na daljavo in preko sodobnih tehnologij mogoče še, pogovora na štiri oči pa ni več, manjka teh izkušenj.« S temi mislimi smo začeli marčevsko oddajo »Za življenje, za danes in jutri« z Markom Juhantom, specialnim pedagogom, ki je razmišljanje razvil in dodal: »Zato so tudi sodobna partnerstva drugačna, so kar težave pri ohranjanju kakovostnega vsakodnevnega odnosa

Velika težava je, ker ne znamo odpuščati

»Preveč obujamo stare zamere. Odpuščanje preteklosti vsekakor ne bo spremenilo, zelo pa vpliva na prihodnost. Z odpuščanjem pride priložnost za lepšo prihodnost. To je vaja, ki čaka vse. Življenje prinaša svoje, težave v njem bodo vedno. Če jih ni, je v odnosu ali gluhota ali slepota, ali pa oboje, v takšnem odnosu tudi ni prostora za razvoj.«

Za ohranjanje kakovostnega odnosa so pomembni tudi dnevi, kakršen je 8. marec

»Obrede in manire ne smemo opustiti, brez njih smo brez opornih, pomembnih točk ali mejnikov, zato vsekakor niso »brez veze«. Zelo je pomembno izkazovati pozornosti, ne samo ob Dnevu žena, ampak tudi ob drugačnih priložnostih ali kar tako ob povsem običajnih dneh. To vzdržuje zakon skupaj. Drobne stvari.«

Mama drži vse niti v rokah, ko ne gre, kliče očeta in je jezna nanj, če deluje brezbrižno. To je pogosta praksa. »Mama naj bi bila negovalka, družinska zdravnica, učiteljica, zaščitnica, skratka kljub vlog prevzame nase, ob teh mora biti seveda tudi uspešna na poklicnem področju, … mislim, da jih je preveč, kaj ne?« Nekaj teh vlog naj prevzame oče, ker je sposoben. Mame vloge počasi prevzemajo nase, oče se zato umika in se sčasoma dokončno umakne. »Ker čuti, da ni potrebe, še več, ker se mu zdi, da je v napoto.« Veliko očetov je izključenih iz družine. »Ko se jim bo odgovornost dodelila, lahko pričakujemo od očetov tudi aktivno vključitev.« Dokler jih odrivamo na rob, tega od njih ne moremo pričakovati. Ženske so zasedle večino za družine pomembnih mest v družbi, so v večini na socialnem področju, v vzgoji, šolstvu in podobno. To je problem. Slediti bi morali ravnovesju, uravnoteženosti.

Za ureditev vzgojnih zapletov otrok, uredimo najprej odnos med očetom in mamo

»V veliko primerih, ko se zaplete v odnosu starši-otroci ni problem vzgoja, ampak partnerski odnos«, je v oddaji poudaril Marko Juhant. Če je v razmerju oče-mama urejeno, se spontano razvozlajo tudi zapleti pri vzgoji in pri ostalih razvojnih korakih otrok. Pravil, kako točno je treba vzgajati, ni.

Marka Juhanta spremljajte na spletni strani cmrlj.biz, v naši oddaji ga bomo spet gostili 10. maja ob 11. uri.

Slovenija, Sociala, Oddaje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...