Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup

Kdo bo zdravil ljudi, ki ostajajo brez osebnih zdravnikov?

29.03.2019, 14:40 Andrej Šinko

Minister za zdravje Aleš Šabeder je obiskal Zdravstvene domove v Celju, Nazarjah in Kranju, ki so soočeni s preobremenjenostjo zdravnikov in posledično odpovedovanjem pogodb o zaposlitvi. Tam se je sestal le z vodstvi zavodov, zdravniki pa so srečanje z njim zavrnili, saj so zahtevali prisotnost sindikatov, kar pa za ministrstvo ni bilo sprejemljivo. V Nazarjah so trije zdravniki že odpovedali službe, drugje pa za zdaj večinoma ostaja pri grožnjah. Z odpovedmi pogodb so danes zagrozili še zdravniki v Mariboru.

Namen današnjih sestankov je bila natančna in neposredna seznanitev z razmerami na terenu, da bi lahko čim prej ukrepali, ne pa pogajanja s predstavniki zdravnikov, so pojasnili na ministrstvu. Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin je za Radio Ognjišče dejal, da že nekaj časa opozarjajo na probleme preobremenjenosti zdravnikov, predlagali pa da so tudi več rešitev, tudi to, da se preveri: »Koliko mora približno zdravnik narediti v enem delovnem dnevu in to bi bil potem tudi kriterij, da se vidi, kje zdravnikov primanjkuje in kje jih je dovolj. Vendar pa politika v zadnjih desetih letih tega ni upoštevala in to kar se dogaja zdaj je plod ministrovanja in ignorance politike zadnjih deset let.«

Modra knjiga po njegovih besedah določa, da naj bi imel zdravnik na primarnem nivoju 20 minut za posameznega pacienta, tako da bi lahko pregledal približno 20 ljudi. Zdravniki v omenjenih zdravstvenih domovih pa opozarjajo zlasti na to, da imajo preveč opredeljenih pacientov, torej več kot 1895, kar je posledica splošnega dogovora za letos. Šabeder danes o konkretnih številkah glede obremenitve zdravnikov ni želel govoriti.

Kuštrin pa je pojasnil, da na današnje sestanke predstavniki zdravniških sindikatov niso bili povabljeni, čeprav so zdravniki v omenjenih zdravstvenih domovih za to celo zaprosili. »S tem ne samo, da je kršena pravica zdravnikov, da jih sindikat zastopa pri problemih, ki jih imajo, ampak kaže tudi na popolno ignoranco politike, da bi problem resno rešila in ne pričakujem, da bi minister s temi obiski, karkoli konkretnega naredil.« Minister Šabeder je za prihodnji teden sicer napovedal pogovore z zdravniki.

In kakšni so dejanski problemi?

Župan Občine Ljubno Franjo Naraločnik poudarja, da odpoved pogodbe treh družinskih zdravnikov v Zgornje Savinjski dolini pomeni, da je kar 4000 bolnikov ostalo brez izbranih zdravnikov. Težave pa imajo tudi pri zagotavljanju nujne medicinske pomoči, saj z aprilom ne morejo več normalno načrtovati dežurstev. »Srčno upam, da ministrstvo najde neke vzvode, posebej za podeželje in da dobimo svež priliv zdravnikov. Vsi se zavedamo, da tega ni mogoče narediti v letu dveh, ampak pričakujemo, da vsaj v nekem srednjeročnem času dobimo primerno oskrbljenost pacientov na podeželju,« pojasnjuje Naraločnik, ki še dodaja, da bo določene nujne ukrepe za normalno delovanje treba izvesti takoj.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika , Sociala

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...