Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Kdo bo zdravil ljudi, ki ostajajo brez osebnih zdravnikov?

29.03.2019, 14:40 Andrej Šinko

Minister za zdravje Aleš Šabeder je obiskal Zdravstvene domove v Celju, Nazarjah in Kranju, ki so soočeni s preobremenjenostjo zdravnikov in posledično odpovedovanjem pogodb o zaposlitvi. Tam se je sestal le z vodstvi zavodov, zdravniki pa so srečanje z njim zavrnili, saj so zahtevali prisotnost sindikatov, kar pa za ministrstvo ni bilo sprejemljivo. V Nazarjah so trije zdravniki že odpovedali službe, drugje pa za zdaj večinoma ostaja pri grožnjah. Z odpovedmi pogodb so danes zagrozili še zdravniki v Mariboru.

Namen današnjih sestankov je bila natančna in neposredna seznanitev z razmerami na terenu, da bi lahko čim prej ukrepali, ne pa pogajanja s predstavniki zdravnikov, so pojasnili na ministrstvu. Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin je za Radio Ognjišče dejal, da že nekaj časa opozarjajo na probleme preobremenjenosti zdravnikov, predlagali pa da so tudi več rešitev, tudi to, da se preveri: »Koliko mora približno zdravnik narediti v enem delovnem dnevu in to bi bil potem tudi kriterij, da se vidi, kje zdravnikov primanjkuje in kje jih je dovolj. Vendar pa politika v zadnjih desetih letih tega ni upoštevala in to kar se dogaja zdaj je plod ministrovanja in ignorance politike zadnjih deset let.«

Modra knjiga po njegovih besedah določa, da naj bi imel zdravnik na primarnem nivoju 20 minut za posameznega pacienta, tako da bi lahko pregledal približno 20 ljudi. Zdravniki v omenjenih zdravstvenih domovih pa opozarjajo zlasti na to, da imajo preveč opredeljenih pacientov, torej več kot 1895, kar je posledica splošnega dogovora za letos. Šabeder danes o konkretnih številkah glede obremenitve zdravnikov ni želel govoriti.

Kuštrin pa je pojasnil, da na današnje sestanke predstavniki zdravniških sindikatov niso bili povabljeni, čeprav so zdravniki v omenjenih zdravstvenih domovih za to celo zaprosili. »S tem ne samo, da je kršena pravica zdravnikov, da jih sindikat zastopa pri problemih, ki jih imajo, ampak kaže tudi na popolno ignoranco politike, da bi problem resno rešila in ne pričakujem, da bi minister s temi obiski, karkoli konkretnega naredil.« Minister Šabeder je za prihodnji teden sicer napovedal pogovore z zdravniki.

In kakšni so dejanski problemi?

Župan Občine Ljubno Franjo Naraločnik poudarja, da odpoved pogodbe treh družinskih zdravnikov v Zgornje Savinjski dolini pomeni, da je kar 4000 bolnikov ostalo brez izbranih zdravnikov. Težave pa imajo tudi pri zagotavljanju nujne medicinske pomoči, saj z aprilom ne morejo več normalno načrtovati dežurstev. »Srčno upam, da ministrstvo najde neke vzvode, posebej za podeželje in da dobimo svež priliv zdravnikov. Vsi se zavedamo, da tega ni mogoče narediti v letu dveh, ampak pričakujemo, da vsaj v nekem srednjeročnem času dobimo primerno oskrbljenost pacientov na podeželju,« pojasnjuje Naraločnik, ki še dodaja, da bo določene nujne ukrepe za normalno delovanje treba izvesti takoj.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika, Sociala

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...