Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup

Inšpektorji odkrili nepravilnosti v javnih zdravstvenih zavodih

26.03.2019, 15:00 Andrej Šinko

Nekateri zdravniki poleg rednega dela opravijo še po več sto ur dežurstev in nadur na mesec, pri evidentiranju in izplačilih pa prihaja do kršitev, ugotavlja v poročilu inšpektorat za javni sektor. Po poročanju časnika Finance so nekateri zdravniki decembra lani na svoj račun prejeli več kot enajst tisoč evrov. Medtem iz zdravstva prihajajo opozorila o časovni selektivnosti objave zdravniških prihodkov, saj da poročilo prihaja v medije ravno v času, ko so razmere v nebo vpijoče, sistemski ukrepi pa nujni.

Inšpekcija je nadzor izplačevanja dežurstev in dela prek polnega delovnega časa lani opravila v 12 javnih zavodih, med njimi v ljubljanskem in mariborskem kliničnem centru, na Onkološkem inštitutu ter v splošnih bolnišnicah Trbovlje, Slovenj Gradec, Celje in več zdravstvenih domovih.

Podatki ministrstva za javno upravo za december, objavljeni v časniku Finance, kažejo, da naj bi nekateri zdravniki s po 200 in 300 nadurami decembra prejeli med 11 in 17 tisoč evrov bruto izplačila, pri čemer naj bi obstajale določene nepravilnosti. »Iz izkušenj vem, da so se take novice o pretiranih zaslužkih zdravnikov pojavljale vedno v času, ko so se v zdravstvu dogajale neke strateške razprave in je bilo nekako slutiti, da so take informacije, ki so bombastične oziroma zanimive za javnost, preusmerjale pozornost od bistvenih stvari,« pravi nekdanji predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina in dodaja, kaj se mu zdi najbolj problematično. »Moteče pri tej zadevi je, da so izplačila prizakazana za mesec december, ko se opravljajo tudi celoletni poračuni za raziskovalno delo. To zelo zmoti realno sliko.«

Poročilo inšpektorata za javni sektor sicer kaže, da naj bi nekateri zavodi zaposlenim izplačali dodatek za delo prek polnega delovnega časa, čeprav v tistem mesecu niso opravili potrebnega števila ur rednega dela ali pa so zaposleni dobili plačanih več nadur. V nekaterih zavodih evidence nadur sploh ne vodijo, ponekod pa so se zaposleni registrirali le ob prihodu in odhodu, medtem ko zasebnih izhodov niso beležili. Nekaterim zdravnikom so nadure izplačali glede na opravljene storitve in ne dejansko porabljen čas, napake pa so bile ugotovljene tudi pri evidentiranju dežurstev. Dodatek za mentorstvo je bil obračunan in izplačan za več ur, kot so bili mentorji na delovnem mestu. Številne napake naj bi se pojavile tudi na plačilnih listah zaposlenih.

Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak) Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak)

Umrl je msgr. Oskar Simčič

V Gorici je včeraj umrl starosta slovenskih duhovnikov, nekdanji škofov vikar za Slovence in nadškofijski kancler msgr. Oskar Simčič. Mnogi se ga spominjajo z veliko hvaležnostjo, njegov naslednik ...