Nataša Ličen
Miha Močnik
Tanja Dominko

Na konferenci v Münchnu o aktualnih varnostnih izzivih

15.02.2019, 12:48 Andrej Šinko

V bavarski prestolnici se danes začenja tradicionalna že 55. münchenska varnostna konferenca. Ob več sto pomembnih gostih naj bi se konference udeležilo najmanj 35 predsednikov držav ter številni zunanji in obrambni ministri. Slovenijo bodo zastopali predsednik Borut Pahor ter ministra Miro Cerar in Karl Erjavec. Na konferenci pa je pričakovati zlasti razprave o vzpostavljanju novega ravnotežja moči v svetu, voditelji držav pa bodo spregovorili tudi o nekaterih drugih mednarodno aktualnih vprašanjih.

Varnostna konferenca v Münchnu bo v prihodnjih dneh gostila številne pomembne goste, med drugim močno ameriško delegacijo, ki jo vodita podpredsednik Mike Penc in državni sekretar Mike Pompeo. Rusijo zastopa zunanji minister Sergej Lavrov, kitajska pa je poslala visokega partijskega funkcionarja Yang Jiechi.

V ospredju konference bo zlasti vse močnejše krhanje transatlantskih vezi in krepitev nasprotovanja med svetovnimi velesilami. Profesor s Fakultete za družbene vede dr. Bogomil Ferfila pravi, da je po ekonomski okrepitvi načrt oblasti v Pekingu, da Kitajska »izrine Ameriko s pozicije svetovne velesile in prevzame njeno vlogo«. Pri tem naj bi se Peking precej oprl na Rusijo, državi pa imata po besedah sogovornika ob sodelovanju precej moči, da spodneseta ZDA.

Krepi pa se tudi zaskrbljenost, da bi lahko po ameriški in ruski odpovedi od pogodbe o prepovedi raket srednjega dosega, prišlo do nove oboroževalne tekme. Pri tem je treba omeniti tudi vztrajanja Washingtona, da članice NATA vsaj dva odstotka BDP namenijo za obrambo. »Ob zaostrenih razmerah med velesilami so možne zlasti nadomestne vojne, ko se na ozemlju neke tretje države začenjajo spopadati interesi teh velesil,« pravi Ferfila in v zvezi s tem, kot novo nevarnost omenja Venezuelo, kjer obstajajo tako interesi ZDA kot Kitajske in Rusije. »Venezuela je glede na vpletenost Rusije, Kitajske in ZDA takšno nevarno območje, kjer lahko pride do nadomestne vojne. Rusija in Kitajska imata velike naftne interese,« ZDA pa se po besedah sogovornika zavedajo, da je Venezuela praktično na njihovem dvorišču.

Voditelji naj bi se na konferenci dotaknili tudi krize vodenja in brexita, ki slabi moč Evropske unije. V ospredju pa bodo tudi razmere v Ukrajini, Siriji, Afganistanu ter severnokorejsko in iransko vprašanje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Koalicija Za otroke gre (photo: STA) Koalicija Za otroke gre (photo: STA)

Ali bo potreben še četrti referendum?

Slovenci smo na treh referendumih v letih 2001, 2012 in 2015 potrdili temeljno pravico otroka do mame in očeta. Soustanovitelja Koalicije »Za otroke gre« sta 6.maja 2021 pred Ustavnim sodiščem ...

Čistila Nana (photo: ) Čistila Nana (photo: )

Učinkovito in ekološko iz Slovenije

Na poti ustvarjanja odličnega izdelka za nego doma in perila s kakovostjo na najvišji ravni, je slovenska ekipa strokovnjakov iskala navdih v naravi, od koder se je rodilo tudi ime novih ekoloških ...

Alenka Puhar (photo: STA) Alenka Puhar (photo: STA)

Poklon Francu Jezi

Tale maj je kot naročen za komentarje, ki stojijo na križišču aktualnega in zgodovinskega. Vse mogoče se mi utrinja, ampak zmagal je Franc Jeza. Za tem nenavadnim imenom – krstno je najbolj ...