Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Na konferenci v Münchnu o aktualnih varnostnih izzivih

Svet | 15.02.2019, 12:48 Andrej Šinko

V bavarski prestolnici se danes začenja tradicionalna že 55. münchenska varnostna konferenca. Ob več sto pomembnih gostih naj bi se konference udeležilo najmanj 35 predsednikov držav ter številni zunanji in obrambni ministri. Slovenijo bodo zastopali predsednik Borut Pahor ter ministra Miro Cerar in Karl Erjavec. Na konferenci pa je pričakovati zlasti razprave o vzpostavljanju novega ravnotežja moči v svetu, voditelji držav pa bodo spregovorili tudi o nekaterih drugih mednarodno aktualnih vprašanjih.

Varnostna konferenca v Münchnu bo v prihodnjih dneh gostila številne pomembne goste, med drugim močno ameriško delegacijo, ki jo vodita podpredsednik Mike Penc in državni sekretar Mike Pompeo. Rusijo zastopa zunanji minister Sergej Lavrov, kitajska pa je poslala visokega partijskega funkcionarja Yang Jiechi.

V ospredju konference bo zlasti vse močnejše krhanje transatlantskih vezi in krepitev nasprotovanja med svetovnimi velesilami. Profesor s Fakultete za družbene vede dr. Bogomil Ferfila pravi, da je po ekonomski okrepitvi načrt oblasti v Pekingu, da Kitajska »izrine Ameriko s pozicije svetovne velesile in prevzame njeno vlogo«. Pri tem naj bi se Peking precej oprl na Rusijo, državi pa imata po besedah sogovornika ob sodelovanju precej moči, da spodneseta ZDA.

Krepi pa se tudi zaskrbljenost, da bi lahko po ameriški in ruski odpovedi od pogodbe o prepovedi raket srednjega dosega, prišlo do nove oboroževalne tekme. Pri tem je treba omeniti tudi vztrajanja Washingtona, da članice NATA vsaj dva odstotka BDP namenijo za obrambo. »Ob zaostrenih razmerah med velesilami so možne zlasti nadomestne vojne, ko se na ozemlju neke tretje države začenjajo spopadati interesi teh velesil,« pravi Ferfila in v zvezi s tem, kot novo nevarnost omenja Venezuelo, kjer obstajajo tako interesi ZDA kot Kitajske in Rusije. »Venezuela je glede na vpletenost Rusije, Kitajske in ZDA takšno nevarno območje, kjer lahko pride do nadomestne vojne. Rusija in Kitajska imata velike naftne interese,« ZDA pa se po besedah sogovornika zavedajo, da je Venezuela praktično na njihovem dvorišču.

Voditelji naj bi se na konferenci dotaknili tudi krize vodenja in brexita, ki slabi moč Evropske unije. V ospredju pa bodo tudi razmere v Ukrajini, Siriji, Afganistanu ter severnokorejsko in iransko vprašanje.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...