Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko

Na konferenci v Münchnu o aktualnih varnostnih izzivih

15.02.2019, 12:48 Andrej Šinko

V bavarski prestolnici se danes začenja tradicionalna že 55. münchenska varnostna konferenca. Ob več sto pomembnih gostih naj bi se konference udeležilo najmanj 35 predsednikov držav ter številni zunanji in obrambni ministri. Slovenijo bodo zastopali predsednik Borut Pahor ter ministra Miro Cerar in Karl Erjavec. Na konferenci pa je pričakovati zlasti razprave o vzpostavljanju novega ravnotežja moči v svetu, voditelji držav pa bodo spregovorili tudi o nekaterih drugih mednarodno aktualnih vprašanjih.

Varnostna konferenca v Münchnu bo v prihodnjih dneh gostila številne pomembne goste, med drugim močno ameriško delegacijo, ki jo vodita podpredsednik Mike Penc in državni sekretar Mike Pompeo. Rusijo zastopa zunanji minister Sergej Lavrov, kitajska pa je poslala visokega partijskega funkcionarja Yang Jiechi.

V ospredju konference bo zlasti vse močnejše krhanje transatlantskih vezi in krepitev nasprotovanja med svetovnimi velesilami. Profesor s Fakultete za družbene vede dr. Bogomil Ferfila pravi, da je po ekonomski okrepitvi načrt oblasti v Pekingu, da Kitajska »izrine Ameriko s pozicije svetovne velesile in prevzame njeno vlogo«. Pri tem naj bi se Peking precej oprl na Rusijo, državi pa imata po besedah sogovornika ob sodelovanju precej moči, da spodneseta ZDA.

Krepi pa se tudi zaskrbljenost, da bi lahko po ameriški in ruski odpovedi od pogodbe o prepovedi raket srednjega dosega, prišlo do nove oboroževalne tekme. Pri tem je treba omeniti tudi vztrajanja Washingtona, da članice NATA vsaj dva odstotka BDP namenijo za obrambo. »Ob zaostrenih razmerah med velesilami so možne zlasti nadomestne vojne, ko se na ozemlju neke tretje države začenjajo spopadati interesi teh velesil,« pravi Ferfila in v zvezi s tem, kot novo nevarnost omenja Venezuelo, kjer obstajajo tako interesi ZDA kot Kitajske in Rusije. »Venezuela je glede na vpletenost Rusije, Kitajske in ZDA takšno nevarno območje, kjer lahko pride do nadomestne vojne. Rusija in Kitajska imata velike naftne interese,« ZDA pa se po besedah sogovornika zavedajo, da je Venezuela praktično na njihovem dvorišču.

Voditelji naj bi se na konferenci dotaknili tudi krize vodenja in brexita, ki slabi moč Evropske unije. V ospredju pa bodo tudi razmere v Ukrajini, Siriji, Afganistanu ter severnokorejsko in iransko vprašanje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...