Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Na konferenci v Münchnu o aktualnih varnostnih izzivih

15.02.2019, 12:48 Andrej Šinko

V bavarski prestolnici se danes začenja tradicionalna že 55. münchenska varnostna konferenca. Ob več sto pomembnih gostih naj bi se konference udeležilo najmanj 35 predsednikov držav ter številni zunanji in obrambni ministri. Slovenijo bodo zastopali predsednik Borut Pahor ter ministra Miro Cerar in Karl Erjavec. Na konferenci pa je pričakovati zlasti razprave o vzpostavljanju novega ravnotežja moči v svetu, voditelji držav pa bodo spregovorili tudi o nekaterih drugih mednarodno aktualnih vprašanjih.

Varnostna konferenca v Münchnu bo v prihodnjih dneh gostila številne pomembne goste, med drugim močno ameriško delegacijo, ki jo vodita podpredsednik Mike Penc in državni sekretar Mike Pompeo. Rusijo zastopa zunanji minister Sergej Lavrov, kitajska pa je poslala visokega partijskega funkcionarja Yang Jiechi.

V ospredju konference bo zlasti vse močnejše krhanje transatlantskih vezi in krepitev nasprotovanja med svetovnimi velesilami. Profesor s Fakultete za družbene vede dr. Bogomil Ferfila pravi, da je po ekonomski okrepitvi načrt oblasti v Pekingu, da Kitajska »izrine Ameriko s pozicije svetovne velesile in prevzame njeno vlogo«. Pri tem naj bi se Peking precej oprl na Rusijo, državi pa imata po besedah sogovornika ob sodelovanju precej moči, da spodneseta ZDA.

Krepi pa se tudi zaskrbljenost, da bi lahko po ameriški in ruski odpovedi od pogodbe o prepovedi raket srednjega dosega, prišlo do nove oboroževalne tekme. Pri tem je treba omeniti tudi vztrajanja Washingtona, da članice NATA vsaj dva odstotka BDP namenijo za obrambo. »Ob zaostrenih razmerah med velesilami so možne zlasti nadomestne vojne, ko se na ozemlju neke tretje države začenjajo spopadati interesi teh velesil,« pravi Ferfila in v zvezi s tem, kot novo nevarnost omenja Venezuelo, kjer obstajajo tako interesi ZDA kot Kitajske in Rusije. »Venezuela je glede na vpletenost Rusije, Kitajske in ZDA takšno nevarno območje, kjer lahko pride do nadomestne vojne. Rusija in Kitajska imata velike naftne interese,« ZDA pa se po besedah sogovornika zavedajo, da je Venezuela praktično na njihovem dvorišču.

Voditelji naj bi se na konferenci dotaknili tudi krize vodenja in brexita, ki slabi moč Evropske unije. V ospredju pa bodo tudi razmere v Ukrajini, Siriji, Afganistanu ter severnokorejsko in iransko vprašanje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...