Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup

Šarec: Sistem civilne zaščite temelji na srčnih prostovoljcih

01.03.2019, 15:27 Andrej Šinko

Na današnji svetovni dan civilne zaščite so na Brdu pri Kranju podelili priznanja organizacijam in posameznikom, ki delujejo na področju pomoči in reševanja. Zbrane na slovesnosti je nagovoril premier Marjan Šarec, ki je poudaril, da kljub določenim težavam v sistemu ni bojazni, da bi se ta porušil, saj temelji na srčnih prostovoljcih in dolgi tradiciji. Premier je dodal, da je sistem nujno izboljševati ter slediti novim trendom in izzivom, ki prihajajo, saj je podnebje vse bolj nepredvidljivo.

Sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, katerega del je civilna zaščita, vključuje številne gasilce, enote za prvo pomoč, tehnične reševalne enote, enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, službe za radiološko, kemijsko in biološko zaščito ter enote, ki delujejo na številnih drugih področjih. Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je za Radio Ognjišče pojasnil, da sistem približno 60.000 oseb temelji večinoma na prostovoljcih.

Izzivi za prihodnost pa so vezani zlasti na drugačne značilnosti nesreč in manj predvidljive dogodke. »Dogajajo se nam stvari, po karakteristikah seveda, ki se nam včasih niso. Spomnimo se dogodka v Železnikih, dogodka žledu po celi Sloveniji, dogodka v občini Gorenja vas Poljane v letu 2014, ki je bil podoben Železnikom. To so takšni hitri, ekstremni dogodki, ki imajo malo drugačne karakteristike in so dodaten izziv za naš sistem oziroma odziv,« pravi Šestan in kot izziv omenja tudi posredovanje ob morebitnih močnejših potresih.

Ob tem dodaja, da je bistveno, da ljudje sami čim več storijo za to, da se obvarujejo in informirajo o vseh nevarnostih, ki jim pretijo na posameznih področjih. Sogovornik je pojasnil, da je za izobraževanja dobro poskrbljeno, na letni ravni pa je vanj vključenih več kot 20 tisoč oseb. Prav tako je stanje dobro oziroma zadovoljivo na področju opreme. »Vedno je prostor za izboljšanje. Nekaj manjka imamo predvsem iz preteklih let, ko je bila recesija, in tako ne dosegamo načrtovanih stvari v državnih rezervah, ki so pomemben del opreme. Veliko opreme pa je bilo porabljene tudi med migrantskim valom, zlasti v povezavi z nastanitvenimi kapacitetami,« pojasnjuje Šestan in dodaja, da slednjo zdaj nadomeščajo z novo.

Lani so v 13 regijskih centrih za obveščanje, ki po vsej državi delujejo v okviru uprave za zaščito in reševanje, v povprečju prejeli skoraj 1400 klicev na dan, približno petina pa je bila vezana na nujno medicinsko pomoč. Njihove službe so opravile skoraj 23.000 intervencij, v katere je bilo vključenih več kot 140.000 ljudi.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika , Sociala

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...