Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović

AVDIO: Komu bo koristila davčna reforma za razbremenitev gospodarstva?

27.02.2019, 13:10

Potem, ko je minister za finance včeraj predlagal davčno reformo za razbremenitev gospodarstva, se vrstijo odzivi. Predlog gre načeloma v pravo smer, pravijo v zvezi svobodnih sindikatov. Podobno ocenjujejo tudi obrtniki in podjetniki.

Že vrsto let si prizadevamo za razbremenitev dela in potrošnje in za večjo obremenitev kapitala, poudarja izvršna sekretarka pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Andreja Poje. Spomnila je, da so oktobra lani ministrstvo za finance pozvali k ohranitvi progresivnosti dohodninske lestvice, k davčni razbremenitvi srednjega razreda (z med 80 in 200 odstotki mediane plač), povišanju splošne olajšave ter upravičenosti do najvišje olajšave.

Obrtno-podjetniška zbornica pravi, da je razbremenitev stroškov dela že vrsto let med najpomembnejšimi zahtevami obrtnikov in podjetnikov, zato v zbornici pozdravljajo predlog za razbremenitev stroškov plač zaposlenih. So pa proti zvišanju davka od dohodka pravnih oseb. Kot je navedel predsednik zbornice Branko Meh država zadnjih nekaj let vsako leto pobere za milijardo evrov več davkov. »Dodatne obremenitve gospodarstva so zato povsem odveč,« ocenjuje Meh.

V Gospodarski zbornici so ocenili, da bodo z rastjo plač vsi na boljšem. Na drugi strani pa opozarjajo na prehiter in previsok dvig davka od dohodka pravnih oseb in kapitala, ki je glede na rekordne davčne prilive iz gospodarstva povsem nepotreben in škodljiv. V tem delu priporočajo bistveno večjo zmernost. Uvedba spodnje efektivne davčne stopnje in dvig obdavčitve za tri odstotne točke, kar pomeni kar 16 odstotkov višjo obdavčitev, do leta 2022 sta po njihovem mnenju pretiran poseg.

Davčna reforma za razbremenitev dela

Ministrstvo za finance je pripravilo predlog davčnih sprememb, s katerimi želi razbremeniti delo in posledično z višjo potrošnjo podpreti gospodarsko rast.

Predvidene so spremembe pri dohodnini, pri kateri je predvideno zvišanje spodnjih mej davčnih razredov, v nekaterih razredih znižanje davčnih stopenj ter dvig splošne in dodatne splošne olajšave.

Regres do višine povprečne bruto plače tako kot sedaj ne bi bil vključen v dohodnino, bi bil pa poleg tega v celoti oproščen plačila socialnih prispevkov. Zvišali bi tudi mejo, do katere niso obdavčene nagrade za poslovno uspešnost

Na drugi strani bi izpad delno pokrili z z zvišanjem davka od dohodka pravnih oseb, in sicer v letih 2020, 2021 in 2022 za po eno odstotno točko s sedanjih 19 na 22 odstotkov. Cedularno obdavčitev nekaterih dohodkov bi zvišali s 25 na 30 odstotkov.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...