Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc

AVDIO: Komu bo koristila davčna reforma za razbremenitev gospodarstva?

27.02.2019, 13:10

Potem, ko je minister za finance včeraj predlagal davčno reformo za razbremenitev gospodarstva, se vrstijo odzivi. Predlog gre načeloma v pravo smer, pravijo v zvezi svobodnih sindikatov. Podobno ocenjujejo tudi obrtniki in podjetniki.

Že vrsto let si prizadevamo za razbremenitev dela in potrošnje in za večjo obremenitev kapitala, poudarja izvršna sekretarka pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Andreja Poje. Spomnila je, da so oktobra lani ministrstvo za finance pozvali k ohranitvi progresivnosti dohodninske lestvice, k davčni razbremenitvi srednjega razreda (z med 80 in 200 odstotki mediane plač), povišanju splošne olajšave ter upravičenosti do najvišje olajšave.

Obrtno-podjetniška zbornica pravi, da je razbremenitev stroškov dela že vrsto let med najpomembnejšimi zahtevami obrtnikov in podjetnikov, zato v zbornici pozdravljajo predlog za razbremenitev stroškov plač zaposlenih. So pa proti zvišanju davka od dohodka pravnih oseb. Kot je navedel predsednik zbornice Branko Meh država zadnjih nekaj let vsako leto pobere za milijardo evrov več davkov. »Dodatne obremenitve gospodarstva so zato povsem odveč,« ocenjuje Meh.

V Gospodarski zbornici so ocenili, da bodo z rastjo plač vsi na boljšem. Na drugi strani pa opozarjajo na prehiter in previsok dvig davka od dohodka pravnih oseb in kapitala, ki je glede na rekordne davčne prilive iz gospodarstva povsem nepotreben in škodljiv. V tem delu priporočajo bistveno večjo zmernost. Uvedba spodnje efektivne davčne stopnje in dvig obdavčitve za tri odstotne točke, kar pomeni kar 16 odstotkov višjo obdavčitev, do leta 2022 sta po njihovem mnenju pretiran poseg.

Davčna reforma za razbremenitev dela

Ministrstvo za finance je pripravilo predlog davčnih sprememb, s katerimi želi razbremeniti delo in posledično z višjo potrošnjo podpreti gospodarsko rast.

Predvidene so spremembe pri dohodnini, pri kateri je predvideno zvišanje spodnjih mej davčnih razredov, v nekaterih razredih znižanje davčnih stopenj ter dvig splošne in dodatne splošne olajšave.

Regres do višine povprečne bruto plače tako kot sedaj ne bi bil vključen v dohodnino, bi bil pa poleg tega v celoti oproščen plačila socialnih prispevkov. Zvišali bi tudi mejo, do katere niso obdavčene nagrade za poslovno uspešnost

Na drugi strani bi izpad delno pokrili z z zvišanjem davka od dohodka pravnih oseb, in sicer v letih 2020, 2021 in 2022 za po eno odstotno točko s sedanjih 19 na 22 odstotkov. Cedularno obdavčitev nekaterih dohodkov bi zvišali s 25 na 30 odstotkov.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...