Robert Božič
Aleš Karba
Alen Salihović

Kaj mora narediti javnost, ko zatajijo vse oblike demokratičnega nadzora?

25.02.2019, 16:50

Prejšnji teden se je nadaljevalo sojenje Milku Noviču, 4. marca se bo nadaljevalo sojenje patru Tadeju Strehovcu. Dogajanje v sodni dvorani in razprave lahko spremlja tudi javnost, kar omogoča poseben institut. Pred mikrofon smo povabili aktivnega državljana Petra Križnika.

Posameznike, ki spremljajo sojenja, smo videli pri več odmevnih in manj odmevnih primerih. Kot nam je povedal Križnik, je v demokratičnih in urejenih družbah spoštovanje vladavine prava, človekovih pravic in svoboščin povsem samodejno in samoumevno. "Sodstvo deluje neodvisno, odgovorno in skladno z zakonodajo, zato pri ljudeh uživa visoko stopnjo spoštovanja. Svoje napake samo odpravlja, sicer se ga neprizanesljivo lotijo mediji v vlogi psa čuvaja."

Po Križnikovih besedah primeri pri nas, kot so Patria, sojenje Francu Kanglerju, Milku Noviču in patru Tadeju Strehovcu, niso le sodne zmote ali napake, temveč dobro načrtovani in vodeni sodni konstrukti z vnaprej znanim izidom. Kot je dodal, so presenetljivo podobnim tistim, iz mračnih petdesetih let. "Pozornemu opazovalcu ne more uiti, da ob novem konstruktu zamiži najprej celotna sodna vertikala, nato skoraj kot na povelje še večina eminentnih pravnih strokovnjakov z varuhom človekovih pravic vred. V zgodbo se nazadnje z nepoštenim in zavajajočim poročanjem vključijo še prevladujoči mediji. Ko torej zataji poslednji demokratični nadzor, mora javnost sama prevzeti vlogo psa čuvaja."

V posameznih primerih, tako Križnik, človek kar začuti, da mora preprosto stopiti iz domačnosti lastnega udobja, brezbrižnosti in strahu ter se za preganjane javno izpostaviti. "Gledati stran pomeni sodelovati v nečednosti," je prepričan. Kako se je mogoče oglašati?Kako se je mogoče oglašati? "Na miren in dostojanstven način: s prisotnostjo, z osveščanjem po družbenih omrežjih, s kritiko in razkrivanjem lažnih medijskih novic ter z moralno podporo žrtvam. Skratka, če zakulisje s pristranskim sodstvom brez dokazov zapira moje osamosvojitelje iz moje politične izbire, preganja mojega župana, ker ni član njihovega omrežja, sodi mojemu duhovniku, ker javno nasprotuje splavu, ter jemlje svobodo, zdravje in življenje mojemu znanstveniku, ker ga je določilo za vlogo nadomestnega morilca, potem ne kot državljan in ne kot kristjan preprosto ne morem in ne smem sedeti križem rok. Imenujejo nas podporniki tega ali onega, po potrebi smo janševci, drugič katolibani, tudi plačanci. Ne morejo razumeti, ker tega ni v njihovem vrednostnem sistemu, da svojo vest in sočutje do preganjanih jemljemo zelo resno. Še manj pa, da to počnemo zastonj," je za Radio Ognjišče poudaril Križnik.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...