Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

AVDIO: V nekaterih občinah že prižgali zeleno luč za dvig cen vrtcev

Slovenija | 11.02.2019, 18:54

Zaposleni v javnem sektorju te dni na račune prejemajo januarsko plačo. Ta je višja, izborili so si jo v pogajanjih z vlado. Brez posledic ne gre, med njimi so podražitve vrtcev. Občinski sveti, ki potrjujejo cene programov, so ponekod že prižgali zeleno luč za dvig. V vrtcih v tem in prihodnjem mesecu vpisujejo novince za prihodnje šolsko leto, ponekod se soočajo s prostorsko stisko.

Najprej poglejmo v Ljubljano, kjer je bilo v tem šolskem letu na centralnem čakalnem seznamu za vpis v javne vrtce 600 otrok, trenutno jih je na njem dobrih sto. Koliko jih bo vpisanih v prihodnjem šolskem letu, v slovenski prestolnici še ne vedo. Ali bodo programi dražji, še ni jasno, pristojni želijo prej izračunati, kakšna je posledica dogovorjenih višjih plač v javnem sektorju. Za prilagoditev cen se za zdaj prav tako niso odločili v Mariboru, kjer je v tem šolskem letu na centralnem čakalnem seznamu za javne vrtce ostalo 28 otrok, ki so jih starši želeli vpisati v točno določeno enoto. V štajerski prestolnici ocenjujejo, da bodo imel v prihodnjem šolskem letu na voljo približno 950 prostih mest.

Ostanimo v škofijskih mestih. V Celju je v javne vrtce trenutno vključenih nekaj manj kot 1.800 otrok. Sprejeli bi jih lahko še sto. V novem šolskem letu ne predvidevajo ne povečanja ne zmanjšanja števila oddelkov, a starši lahko pričakujejo zvišanje cen. Kolikšno bo, bo verjetno znano aprila. V Kopru predšolsko vzgojo izvajajo v osmih javnih vrtcih, trenutno je vanje vključenih slabih 2.200 otrok. Prijave za prihodnje šolsko leto je mogoče oddati do konca februarja. V Novem mestu je v štiri javne vrtce v tem šolskem letu vpisanih skoraj 1.700 otrok. Prostorske potrebe rešujejo sproti. Opozarjajo, da brez podražitev verjetno ne bo šlo. Kdaj, Urban Kramar, ki je na tamkajšnji mestni občini odgovoren za odnose z javnostmi, še ni mogel napovedati. "Naše vrtce smo pozvali, naj podajo oceno o dvigu stroškov dela zaradi dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja. V povprečju predlagajo dvig ekonomskih cen za od sedem do deset odstotkov. Cene vrtcev zmeraj uskladimo z njihovimi vodstvi. Ko bo predlog na mizi, ga mora potrditi še občinski svet." Po Kramarjevih besedah si bodo v novomeški občini prizadevali, da bodo spremenjene cene v čim manjši meri bremenile starše. V Murski Soboti so že s februarjem začele veljati nove cene, višje so za osem odstotkov.

Če smo že v Pomurju, omenimo ljutomerski javni vrtec, kjer bodo cene najverjetneje ostale enake, a tam imajo ponekod težave z neprimernimi prostori. V Gornji Radgoni je mest dovolj, o cenah se še niso dogovorili. Te prav tako usklajujejo v Lendavi. Nadaljujmo v Slovenj Gradcu in Mislinji, kjer je v javni vrtec vpisanih dobrih 800 otrok. Tam bo verjetno prišlo do podražitve. Največ je otrok, katerih starši plačujejo 35 odstotkov ekonomske cene, njihove položnice bi v prihodnje utegnile biti višje za od 5 do 10 evrov. V Velenju so cene programov v javnem vrtcu že dvignili, ocenjujejo, da bi v novem šolskem letu lahko odprli še kakšen oddelek. Na Ptuju v zadnjih letih beležijo padec števila rojstev, kar se pozna pri vpisih v javni vrtec, v njem je trenutno dovolj prostora. Tam so tudi prvi v Sloveniji potrdili podražitev, starše v najbolj obiskani starostni skupini bodo v povprečju obremenili za približno osem evrov na mesec. Višji bodo tudi zneski na položnicah v Litiji, kjer bodo morali v novem šolskem letu verjetno odkloniti približno 40 otrok. V Kamniku cen za zdaj ne nameravajo spreminjati, a tega ne izključujejo v prihodnje. Predvidevajo, da bo v novem šolskem letu na centralnem čakalnem seznamu ostalo približno 90 otrok. V Grosupljem ne napovedujejo visokega odklona pri vpisih, a z aprilom napovedujejo višje cene. Za od tri- do petodstotno podražitev so že potrdili v Kranju, z marcem dvig cen načrtujejo na Jesenicah, v Tržiču bo odločitev znana še ta mesec, v Radovljici bo imel občinski svet predlog na mizi marca. Tudi v Novi Gorici so javni vrtci predloge novih cen programov že posredovali mestni občini. V novem šolskem letu naj bi imeli dovolj prostih mest.

V Skupnosti občin Slovenije opozarjajo, da starši ne krijejo polne cene storitve v vrtcih, v povprečju gre večji del iz občinskega proračuna. Starši poravnajo le del stroškov, višina je odvisna od njihovega socialnega statusa.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...