Marjan Bunič
Jakob Čuk
Alen Salihović
Evtanazija (foto: Pixabay)
Evtanazija

AVDIO: Na Nizozemskem z evtanazijo vsak dan usmrtijo 16 ljudi

06.02.2019, 11:12 Marjana Debevec

V medijih smo v zadnjih tednih zasledili številne članke in prispevke o zahtevah po uzakonitvi evtanazije. Na to temo Slovenska medicinska akademija pripravlja posvet, ki bo 13. marca. Po besedah predsednika Komisije za medicinsko etiko dr. Božidarja Voljča pa je evtanazija v nasprotju z osnovnim načelom zdravniškega poklica, ki naj bi ljudi poskušal pozdraviti.

Evtanazijo ima uzakonjenih nekaj evropskih držav in Kanada, v Švici je mogoč samomor z medicinsko pomočjo. V zadnjem času se podobne zahteve pojavljajo tudi pri nas v Sloveniji. S tem pa se odpirajo različna vprašanja, ki so s tem povezana, tudi vprašanje o smislu in vrednosti življenja. »Nekaj je treba vedeti: če sprejmemo, da bomo ločili življenje, ki je samega sebe vredno, od tistega, ki tega ne izpolnjuje, bodo zelo hitro o življenju drugih odločali drugi«, pravi dr. Božidar Voljč.

Kot primer je navedel Nizozemsko, kjer število usmrtitev, kot se je izrazil, vsako leto narašča. Trenutno predstavljajo 4,5 odstotka celotne mortalitete, kar pomeni, da vsak dan usmrtijo 16 ljudi, v Sloveniji bi to bile 3 usmrtitve na dan. Tisoč na leto pa je tudi neprijavljenih evtanazij.

Ko se namreč enkrat uzakoni, obstaja nevarnost, da bi se ljudje zanjo odločali že iz dolžnosti, da ne bodo v breme svojcem. »Na Nizozemskem je bila dana pobuda, da bi vsakdo, potem ko dopolni 70. leto starosti, imel pravico do evtanazije, ne oziraje se na to, kakšno je njegovo zdravstveno stanje. To pomeni posreden pritisk na starejše nad 70 let, še posebej pa tiste, ki so bolni, ali so v breme svojcev, ali družbe, naj se prostovoljno odstranijo

Vprašanje spremljanja bolnikov, vrednosti življenja in evtanaziji bomo posvetili tudi okroglo mizo, ki bo v torek ob 19. uri v Zavodu sv. Stanislava.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Upokojeni škof Jožef Smej (photo: Tamino Petelinšek / STA) Upokojeni škof Jožef Smej (photo: Tamino Petelinšek / STA)

H Gospodu je odšel škof Jožef Smej

V 99. letu starosti je umrl upokojeni škof Jožef Smej. Za mariborskega pomožnega škofa je bil imenovan 25. aprila 1983, posvečen pa 23. maja istega leta. 18. junija 2009 se je upokojil. Njegovo ...