Govedo
Sporno meso iz Poljske tudi v Sloveniji; odgovorni zatrjujejo, da je preplah odveč
Slovenija | 01.02.2019, 16:47
Sporno goveje meso iz Poljske se je znašlo tudi v Sloveniji. Kot je potrdila direktorica inšpekcije za varno hrano Andreja Bizjak, gre za eno serijo kebabov. Inšpektorji so včeraj identificirali tudi pošiljko zamrznjenega mesa, ki je že lani septembra prispelo v Slovenijo in sicer v slovenski skladiščno zamrzovalni obrat. Meso izvira iz sporne poljske klavnice oziroma razsekovalnice, vendar iz obdobja, ko poljski organi še niso zaznali spornih oziroma kriminalnih dejanj. Ali mora biti potrošnike strah?
Še 15 ton mesa zadržanih v hladilnici
V tem drugem primeru gre za pošiljko sestavljeno iz 16 palet v skupni teži približno 15 ton. Ne glede na to, da meso te pošiljke ni predmet umika, ki ga je sprožil poljski pristojni organ, je Uprava za varno hrano pošiljko tega mesa v celoti zadržala zaradi suma na kemično neskladnost pošiljke. Sum je bil postavljen zaradi netransparentnosti sporočil in prepočasnega odziva poljskih pristojnih organov. Vzorci zadržanega mesa so bili danes dostavljeni v laboratorij za kemične preiskave, so še zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da bo Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin odslej vsak delovni dan javnost sproti obveščala o svojih aktivnostih in izsledkih preiskav. Izvajajo pa tudi preglede obratov, ki so prejeli kakršno koli goveje meso iz Poljske.
GIZ Meso izraža ogorčenje
Nad afero z govejim mesom smo zelo ogorčeni in to dejanje obsojamo, je v pogovoru za Radio Ognjišče dejala generalna sekretarka Gospodarskega interesnega združenja Mesne industrije Slovenije Ana Ahčin. Strah, da bi se takšne zgodbe dogajale pri nas, je po njenem odveč. »Do tovrstnih pojavov v Sloveniji, zaradi stalne prisotnosti uradnih veterinarjev v vseh večjih mesnopredelovalnih obratih, pravzaprav ne more priti.«
Prav tako zaupa v veterinarsko inšpekcijo, da bo, če se odkrijejo novi primeri poljskega mesa v Sloveniji, ustrezno ukrepala: »V Sloveniji imamo izjemno strog veterinarski nadzor v klavnicah, nobena živa žival ne more v zakol brez predhodnega veterinarskega pregleda.«
Na vprašanje, ali je sploh mogoče preprečiti takšne primere, je sogovornica odgovorila pritrdilno. Kako? »Z odgovornim ravnanjem vseh členov v proizvodni verigi mesa,« je dejala Ahčinova. »Takšne nedopustne prakse vplivajo na cene mesa. Iz vidika preprečevanja takih pojavov imajo pomembno vlogo tudi trgovci, ki bi z večjim posluhom za varnost in kakovost tovrstne primere zelo omejili. Po drugi strani pa bi se morali zamisliti tudi vsi potrošniki, ki jim je v trgovinah cena pomembnejša od kakovosti. To velja prav tako za javne zavode, ki skrbijo za hrano najbolj občutljivih skupin prebivalstva. Nizka cena ne bi smela biti kriterij za izbiro dobavitelja. Ve se, da je meso z nizko ceno iz uvoza. Kakovost se pač plača,« je povedala generalna sekretarka Gospodarskega interesnega združenja Mesne industrije Slovenije Ana Ahčin.
Kritična do dogajanja je tudi članica parlamentarnega odbora za kmetijstvo in poslanka NSi Iva Dimic. Dejala je, da v stranki pričakujejo, da ministrstvo med pogoje za javne zavode navede, da mora biti meso cerificirano: Slovenska kakovost. NSi bo zahtevala sejo pristojnega parlamentarnega odbora.