Matjaž Merljak
Marko Zupan
Rok Mihevc
30.01.2019, 16:12

AVDIO: V Londonu za nova pogajanja o brexitu, Bruselj to zavrača

Še eno odločanje parlamenta v Londonu ni ponudilo bistvenih novosti v zgodbi odhoda Velike Britanije iz Evropske unije. A zgodilo se je vsaj to, da so poslanci Otoka prvič po dolgem času s tesno večino izglasovali, da ne želijo brexita brez dogovora z Brusljem. Premierko Thereso May so pozvali k dodatnim pogovorom in zamenjavi irskega varovala v izpogajanem dokumentu z alternativno rešitvijo. A povezava vztraja, da to ne more biti več predmet razprav.

Generalni direktor za zadeve Evropske unije na slovenskem zunanjem ministrstvu David Brozina je za naš radio ocenil, da britanski parlament le korak za korakom razkriva, kaj pravzaprav namerava. "Lahko tudi rečem, da postopoma zavrača določene rešitve, za katere ni večine." Delno razjasnitev položaja sta zdaj ponudila vsaj zavrnitev brexita brez dogovora z Brusljem in sporočilo britanskih poslancev, da jim dokument v trenutni obliki ni všeč. A to ni dovolj. "Evropska unija meni, da je dogovor, ki je na mizi, najboljši možen, da ureja izstop na način, ki bo nadzorovan, postopen in bo omogočil gospodarstvoma na obeh straneh, da se prilagodita na novo stanje."

Brozina za zdaj ne vidi možnosti za spremembe. Kot je dodal, tudi odlog brexita ni rešitev. "V pogovorih med članicami Evropske unije smo se strinjali, da bi bil odlog smiseln, če bi britanska vlada predstavila projekt, načrt, kako bi prišlo do končne odločitve z britanske strani."

Ključna dilema je povezana s sporno varovalko v izpogajanem dokumentu. Ta dopušča možnost vzpostavitve enotnega carinskega območja Evropske unije in Velike Britanije na Severnem Irskem, ki je del Združenega kraljestva. Vrstijo se opozorila, da bi takšen režim kršil velikonočni sporazum, ki je pred 20 leti tam končal krvavo nasilje. "Nenadzorovan izstop in vnovična postavitev meje bi odprla stare rane. Po mnenju analitikov, ki spremljajo to področje, obstaja veliko tveganje, da se nasilje ponovi."

Po besedah Brozine bi lahko negotov položaj trajal tudi do marca. "Verjetno še ni prišel trenutek, ko se morajo v Veliki Britaniji zavedati, da je potreben kompromis, pri katerem nekaj dosežeta obe strani, ne le ena," je še ugotavljal Brozina.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc) Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc)

Ko se ozrem nazaj, bi zgodbo ponovila

Prim. dr. Mojca Senčar, dr. med, specialistka anestezistka v pokoju, je požrtvovalna zagovornica bolnikov, po dolgoletnem vodenju je danes častna predsednica Združenja Europa Donna, pogumna borka ...