Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Migranti v čolnu (foto: Radio Vatikan)
Migranti v čolnu

Papež molil za 117 žrtev v Sredozemskem morju

Svet | 20.01.2019, 12:47 Marjana Debevec

V Sredozemskem morju pred libijsko obalo je v petek potonil gumijasti čoln z migranti, pri čemer naj bi utonilo 117 ljudi, med njimi deset žensk in dva otroka. Skupnost sv. Egidija Evropo poziva, naj ukrepa takoj.

Predsednik agencije Haeshia za sodelovanje in razvoj duhovnik Mussie Zerai pa je mednarodno skupnost opozoril, naj ne pozabi, da migranti prihajajo zaradi nevzdržnih razmer v svojih deželah.

»Celotna evropska skupnost bi se morala usmeriti na jedro problema izvornih držav teh ljudi. Prizadevati bi si morala za boljše razmere zanje tudi v okoliških državah, da bi bilo otrokom dostopno šolanje, zdravstveno varstvo in vse, kar potrebujejo za življenje na teh območjih.

Treba pa bi bilo uvesti tudi programe za ponovno vključitev najbolj ranljivih oseb, ki so potrebne mednarodne zaščite. Zato je treba odpreti humanitarne koridorje, ki bodo ljudem omogočali varno in dostojno potovati, ne da bi s tem tvegali svoja življenja in morali plačevati tihotapcem«, je še povedal duhovnik Zerai.

Svojo bolečino zaradi smrti 117 ljudi v Sredozemskem morju je po opoldanski molitvi izrazil tudi papež Frančišek. "Iskali so boljšo prihodnost. Mogoče so bili žrtve tihotapcev z ljudmi. Molimo zanje in za tiste, ki nosijo odgovornost tega, kar se je zgodilo."

Sveti oče je izrazil duhovno bližino tudi vsem žrtvam četrtkovega terorističnega napada v policijski šolo v Kolumbiji in njihovim družinam.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...