Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar

Kriminalisti še iščejo vzrok požara v jeseniški bolnišnici

Slovenija | 30.01.2019, 15:11 Petra Stopar

Požar v Splošni bolnišnici Jesenice je po besedah direktorja Janeza Poklukarja predvsem tragičen dogodek. V času požara, ki je izbruhnil v torek okrog 15. ure v sobi na oddelku za nego, je bilo v stavbi približno 150 ležečih bolnikov, na prizadetem oddelku pa 17. Dva sta umrla. Vzrok požara kriminalisti še ugotavljajo.

Kot je v današnji izjavi za medije povedal direktor Poklukar, se delo v bolnišnici počasi normalizira, z izjemo oddelka za nego, kjer poteka kriminalistična preiskava, zaradi česar so bolnike s tam premestili na internistični in kirurški oddelek. A tudi slednji zaradi pregledovanja prezračevalnih sistemov deluje okrnjeno. »Tako smo danes odpovedali nenujne operacije in v operacijskih dvoranah, ki tega istega prezračevalnega sistema nimajo, izvajamo vse nujne operacije,« pojasnjuje. Ker je poleg oddelka za nego zaprt tudi porodni blok, porodnice prosi, da se do odprtja, če je le mogoče, na porod odpravijo v kranjsko porodnišnico.

Kraj požara so si ogledali kriminalisti in forenziki, včeraj tudi državna tožilka, je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije v Kranju Primož Donoša. Kdaj bo preiskava zaključena, še ne more napovedati. »Vzporedno s tem poteka tudi zbiranje obvestil, saj moramo vedeti, da je bilo v dogodku posredno ali neposredno vključenih več ljudi. Ne moremo ničesar prehitevati, razgovori potekajo zelo detajlno. Ob tej priliki bi podal poziv morebitnim ostalim, ki so bili naključno v tem delu, kjer je prišlo do požara, da se nam oglasijo in da še z morebitnimi drugimi pričami razčistimo vse okoliščine,« je dodal.

Za požarno varnost je po Poklukarjevih zagotovilih poskrbljeno skladno s predpisi, uvedli pa so tudi notranji nadzor. Pri tem je opozoril: »Stavba je stara 70 let in rabi številne adaptacije za izvajanje tako zahtevne dejavnosti, kot je akutno bolnišnično zdravljenje. Standardi se iz leta v leto spreminjajo, skladno s tem je treba razvijati tudi bolnišnico.«

Poveljnik operativne gasilske enote v Gasilsko reševalni službi Jesenice Robert Kejžar je še povedal, da je v intervenciji sodelovalo 16 poklicnih in 46 prostovoljnih gasilcev, ki stavbo dobro poznajo, saj redno pregledujejo hidrantno omrežje. Pri evakuaciji približno 50 oseb niso sodelovali, saj so za to poskrbeli že zaposleni. Ti so z zapiranjem vrat tudi poskrbeli, da se dim ni širil po hodnikih, kar bi onemogočilo evakuacijo.

Slovenija, Zdravstvo
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...