Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Peter Opeka (foto: Izidor Šček)
Peter Opeka

Je imel napad na Opeko politično ozadje?

| 21.12.2018, 14:40 Jure Sešek

Po posredovanju poročila Janeza Krmelja in poročanju ene izmed malgaških spletnih strani, danes lahko govorimo, da je prebivalcem Akamasoe v sredinem večeru in noči na četrtek uspelo preprečiti atentat na misijonarja Petra Opeko. Približno ob 21.30 so namreč prebivalci misijonskega mesta prestregli novico o skupinah moških, ki se pripravljajo na napad vodje misijona, ki je s svojim delom tisoče rešil pred revščino smetišča. Informacija o načrtovanem atentatu se je hitro razširila in zanetila željo po zaščiti Petra Opeke in njihovega skupnega dela.

 

Nemudoma so začeli postavljati cestne barikade, prepreke, ob katerih so se zbirali prebivalci Akamasoe in Antananariva, ki so želeli izkazati solidarnost misijonu in misijonarju Opeki in preprečiti načrtovan zločin. Tudi zaradi hitrega odziva policije, je napetost izzvenela, policija, žandarji in prebivalci pa so, kot smo poročali, branili Akamasoo vse do jutranjih ur. Malgaška spletna stran „Madagasikara“ poroča, da je bila intervencija policije nujna, saj ni šlo le za govorice in neutemeljeni strah, temveč so v resnici dobili prijavo napada na Petra Opeko. Napadalci so se misijonu bližali v petih kombiniranih vozilih, napad pa je bil, po poročanju tamkajšnjih novinarjev, politično motiviran.

Janez Krmelj in Peter Opeka, sodelavca, zaupnika in prijatelja
Janez Krmelj in Peter Opeka, sodelavca, zaupnika in prijatelja © Izidor Šček

Poznavalci razmer v glavnem mestu Madagaskarja namreč že dolgo poročajo, da je Peter Opeka s svojim delom in uspehi trn v peti tamkajšnjim oblastem. Tudi sami smo spoznali, da Akamasoa močno odstopa od ostalih občin milijonskega mesta, uspeh misijonarja pa kaže na neuspehe oblasti in na njihova neiskrena prizadevanja pri pomoči domačinom. Pa vendar politično ozadje napada ostaja le zelo mogoča domneva. Kakršenkoli napad na misijon, misijonarja Opeko ali njegove ljudi pa bi v vsakem primeru lahko sprožil morebitne neslutene posledice. Z Madagaskarja po neuspelem napadu poročajo o mirnih razmerah. Ob sklepu pa le nekaj vrstic molitve za misijonarje, ki naj nas povežejo v molitvi zanje: Gospod, ozri se na svoje misijonarje, bodi jim močan zaščitnik, krepka opora.

 

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...