Marjan Bunič
Boštjan Smole
Silvestra Sadar

Georg Bush starešji, zgled služenja domovini ter zvestobe veri in družini

06.12.2018, 15:16 Tone Gorjup

V Teksasu danes pokopavajo 41. predsednika ZDA Georga Busha starejšega, ki je umrl prejšnji petek. Pogrebne slovesnosti so potekale več dni, včeraj pa so se od njega kot državnika poslovili v narodni katedrali v Washingtonu. Zatem so njegovo krsto prepeljali v Houston v episkopalno cerkev sv. Martina, kjer bo pogrebna maša, zatem pa ga bodo pokopali v družinsko grobnico v College Pointu, kjer počivata njegova žena Barbara in njuna hči.

Državniški pogrebv Washingtonu, na katerem so se zbrali vsi živeči dosedanji predsedniki ZDA in nekateri vidni svetovni politiki, je zaznamoval govor 43. ameriškega predsednika, pokojnikovega sina Georga Busha mlajšega. Očeta je označil za velikega in plemenitega človeka. »V vsakem človeku je iskal, kar je dobrega v njem in običajno to tudi našel,« je dejal George Bush mlajši. Čeprav se je v govoru večkrat pošalil na račun očeta, je pokazal spoštovanje do njega. »Povedal nam je, da je delo za javno dobro častno in potrebno, da se temu lahko v celoti predaš in hkrati v celoti ostaneš zvest vrednotam kot sta vera in družina. Prepričan je bil, da je pomembno vračati drugim in državi, v kateri živiš. Izkusil je, da služenje drugim bogati tistega, ki daje. Za nas je bil najsvetlejši med tisoč lučmi. Eden najtežjih trenutkov v njegovem življenju je bila izguba triletne hčerke. Po besedah Busha mlajšega z bratom takrat nista mogla razumeti, kaj vse sta starša pretrpela. Šele pozneje sta izvedela, da je oče, ki vere ni razkazoval, vsak dan molil zanjo. Tudi episkopalni škof, ki je daroval pogrebno sveto mašo, je opozoril na vrednote, ki so Georga Busha vodila skozi življenje.

Papež Frančišek je v sožalni brzojavki dušo pokojnega Georga Busha izročil Božjemu usmiljenju in njegovi družini zagotovil molitveno bližino. Predsednik ameriške škofovske konference kardinal DiNardo pa je v imenu Katoliške Cerkve v ZDA izrazil hvaležnost »za velikega človeka, ki je z neomajno predanostjo gradil mostove miru in svojemu narodu zagotavljal svobodo. Ob tem je bil mnogim zgled kot oče, mož in glava družine

Država Slovenija je v mandatu predsednika Georga Busha starejšega (1989 - 1993) doživela priznanje s strani ZDA in vzpostavitev diplomatskih odnosov. Prvemu veleposlaniku Ernestu Petriču je Georg Bush ob prejemu poverilnih pisem dejal: »Vaš narod je dosegel neodvisnost v zgodovinskem trenutku za Evropo« in zaželel, da bi slovenska prizadevanja za demokracijo in zdravo tržno ekonomijo navdihnila tudi druge narode v nekdanji Jugoslaviji. Ernest Petrič je omenil še nekaj, kar je bilo značilno zanj: »Res, da je izgubil volitve proti mlademu, obetavnemu Billu Clintonu, ampak vseskozi, tudi kasneje, z njegove strani nisem opazil kakršnekoli nekorektne geste proti novemu predsedniku. To je njihova politična kultura, ki je bila takrat izrazito izpostavljena.« Zaradi tega so ga cenili mnogi državniki, pa tudi papež Janez Pavel II. s katerim sta se večkrat srečala.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.