Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

AVDIO: Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola

Politika | 30.12.2018, 18:50 Petra Stopar

Na pitje alkohola med prazniki smo v oddaji Karitas pogledali skozi prizmo projekta SOPA, ki ga od leta 2016 vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Kratice SOPA pomenijo Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, osnovni namen projekta pa je odpraviti oziroma zmanjšati tvegano in škodljivo pitje alkohola v Sloveniji ter s tem zmanjšati negativne posledice. Ključno je medsektorsko sodelovanje več profilov različnih poklicev znotraj osemnajstih lokalnih okolij po državi.

Ta je glede obsega posledic zaradi škodljive rabe alkohola v samem evropskem vrhu, navajajo na NIJZ. V mokri kulturi, ki je značilna za Slovenijo, pitje alkohola ni problematično le med odraslimi, ampak tudi med populacijo mladih.

Predstavnik projekta SOPA na NIJZ Rok Zaletel je v pogovoru za naš radio razkril ugotovitev zdravnikov, da je s prekomernim uživanjem alkohola povezan tudi nastanek raka dojk in še nekaterih drugih bolezni, ne le telesnih, ampak tudi duševnih. Več pa v posnetku oddaje.

Politika, Sociala, Oddaje, Zdravstvo
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...