Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
dr. Robert Petkovšek (foto: Izidor Šček)
dr. Robert Petkovšek

Teološka fakulteta v Teden univerze z 20 publikacijami

Slovenija | 05.12.2018, 10:59 Marta Jerebič

Teološka fakulteta se v Teden Univerze vsako leto vključuje s predstavitvijo publikacij, v katerih je zbrano njihovo raziskovalno delo, ki je vsakokrat sad večletnih raziskovanj. Prav danes so na predstavitvi publikacij predstavili 20 publikacij – kar je veliko. Sicer pa to ne preseneča, saj so njihovi raziskovalci in učitelji na lestvici, ki ocenjuje ustvarjalnost slovenskih raziskovalcev, uvrščeni v sam vrh humanistike, nam je sporočil dekan Teološke fakultete dr. Robert Petkovšek.

Zelo ponosni so, da je pred kratkim izšel Leksikon filozofije zaslužnega profesorja in nadškofa dr. Antona Stresa. To delo gotovo predstavlja enega od mejnikov na področju filozofije in tudi humanistike na Slovenskem.

Sicer pa študenti in sodelavci na fakulteti organizirajo razne kulturne in duhovne dogodke, npr. razstava v knjižnici ali prižig prve adventne svečke.

Imajo pa tudi nekaj odlikovancev, ki v teh dneh prejemajo na slovesnostih na rektoratu Univerze priznanja. Profesor Vinko Potočnik bo jutri, v četrtek, prejel naziv zaslužnega profesorja. Dr. Fanika/Štefanija Krajnc-Vrečko je v ponedeljek prejela priznanje, namenjeno strokovnim delavcem. To je priznanje za njeno dolgoletno vodenje Škofijske teološke knjižnice v Mariboru, ki ima za Maribor velik pomen. Včeraj pa je na osrednji slovesnosti novi doktor znanosti dr. Simon Malmenvall prejel svečano listino kot priznanje za njegovo, sicer še mlado, a bogato raziskovalno delo. Fakulteta je ponosna na takšne sodelavce.

Še enkrat velja spomniti, da bo drugo leto fakulteta obhajala skupaj z univerzo svojo stoletnico – istočasno pa tudi štiristoletnico teološkega študija na Slovenskem. Ta se je začel leta 1619. Omenimo pa, da slovita enciklopedija Britanica letnico začetkov univerzitetnega študija na slovenskem premika še 25 let nazaj, v leto 1595. O tem, kdaj točno se je začel na Slovenskem univerzitetni študij – ali leta 1919, 1619 ali 1595, bodo v prihajajočem letu seveda tekle še vnete razprave, je dodal dekan Teološke fakultete, dr. Robert Petkovšek.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...