Marjan Bunič
Jakob Čuk
Helena Križnik
dr. Robert Petkovšek (foto: Izidor Šček)
dr. Robert Petkovšek
05.12.2018, 10:59 Marta Jerebič

Teološka fakulteta v Teden univerze z 20 publikacijami

Teološka fakulteta se v Teden Univerze vsako leto vključuje s predstavitvijo publikacij, v katerih je zbrano njihovo raziskovalno delo, ki je vsakokrat sad večletnih raziskovanj. Prav danes so na predstavitvi publikacij predstavili 20 publikacij – kar je veliko. Sicer pa to ne preseneča, saj so njihovi raziskovalci in učitelji na lestvici, ki ocenjuje ustvarjalnost slovenskih raziskovalcev, uvrščeni v sam vrh humanistike, nam je sporočil dekan Teološke fakultete dr. Robert Petkovšek.

Zelo ponosni so, da je pred kratkim izšel Leksikon filozofije zaslužnega profesorja in nadškofa dr. Antona Stresa. To delo gotovo predstavlja enega od mejnikov na področju filozofije in tudi humanistike na Slovenskem.

Sicer pa študenti in sodelavci na fakulteti organizirajo razne kulturne in duhovne dogodke, npr. razstava v knjižnici ali prižig prve adventne svečke.

Imajo pa tudi nekaj odlikovancev, ki v teh dneh prejemajo na slovesnostih na rektoratu Univerze priznanja. Profesor Vinko Potočnik bo jutri, v četrtek, prejel naziv zaslužnega profesorja. Dr. Fanika/Štefanija Krajnc-Vrečko je v ponedeljek prejela priznanje, namenjeno strokovnim delavcem. To je priznanje za njeno dolgoletno vodenje Škofijske teološke knjižnice v Mariboru, ki ima za Maribor velik pomen. Včeraj pa je na osrednji slovesnosti novi doktor znanosti dr. Simon Malmenvall prejel svečano listino kot priznanje za njegovo, sicer še mlado, a bogato raziskovalno delo. Fakulteta je ponosna na takšne sodelavce.

Še enkrat velja spomniti, da bo drugo leto fakulteta obhajala skupaj z univerzo svojo stoletnico – istočasno pa tudi štiristoletnico teološkega študija na Slovenskem. Ta se je začel leta 1619. Omenimo pa, da slovita enciklopedija Britanica letnico začetkov univerzitetnega študija na slovenskem premika še 25 let nazaj, v leto 1595. O tem, kdaj točno se je začel na Slovenskem univerzitetni študij – ali leta 1919, 1619 ali 1595, bodo v prihajajočem letu seveda tekle še vnete razprave, je dodal dekan Teološke fakultete, dr. Robert Petkovšek.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lurška votlina (photo: Izidor Šček) Lurška votlina (photo: Izidor Šček)

Vabljeni na romanje v Lurd

Pred 161 leti se je v majhnem mestecu pod Pireneji, 11. februarja 1858, pastirici Bernardki prvič prikazala Marija.  Radio Ognjišče v sodelovanju z agencijo Kompas nadaljuje ...

Peter Opeka v Akamasoi (photo: Izidor Šček) Peter Opeka v Akamasoi (photo: Izidor Šček)

Napad na Petra Opeko in misijon Akamasoa

Veseli smo, ko v našem programu lahko poročamo o radostnih dogodkih in uspešnem delu na misijonih slovenskih misijonarjev. Svet v katerem delajo pa, žal, poskrbi tudi za drugačne ...

Silvestrski večer in ponudba

Nekateri bodo silvestrski večer preživeli doma v družbi svojih domačih, drugi pri prijateljih, tretji v molitvi na katerem od duhovnih silvestrovanj, četrti pa na prostem, kjer se bodo družili z ...

Sveta Družina (photo: http://zupnije.rkc.si/stepanja-vas) Sveta Družina (photo: http://zupnije.rkc.si/stepanja-vas)

Krščanska družina živi iz treh oltarjev

V Katoliški Cerkvi obhajamo praznik svete družine. Gre za spomin na družinsko skupnost, ki so jo sestavljali Božji Sin Jezus iz Nazareta, njegova mati Marija in krušni oče Jožef. ...