Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Utrinki Jadranskega udara 2016. (foto: Slovenska vojska)
Utrinki Jadranskega udara 2016.

Praznično tudi na vojaških misijah v tujini

Cerkev na Slovenskem | 24.12.2018, 11:04 Andrej Šinko

Številni zaposleni v vojski, policiji, zdravstvu in drugih dežurnih službah bodo prihajajoče praznike preživeli na delovnem mestu. Ločeno od družine pa bodo božič praznovali tudi oskrbovanci domov za starejše, hospitalizirani v bolnišnicah in zaporniki.

Na mednarodnih misijah je približno 350 slovenskih vojakov, od teh jih je več kot dve tretjini na Kosovu, približno 50 pa v Latviji, prisotni so tudi v več drugih državah. Omenjeni vojaki bodo božič praznovali ločeni od družine, kljub temu pa se tam trudijo ustvariti praznično vzdušje. Pri tem jim pomagajo duhovniki, ki v Slovenski vojski delujejo v sklopu Vojaškega vikariata. Na Kosovu je celotni čas misije prisoten pater Vito Muhič, Latvijo je v teh dneh obiskal kaplan Matjaž Muršič Klinar, Libanon pa Milan Pregelj.

Slednji je pojasnil, da so v njegovi bazi v Libanonu nastanjeni pripadniki približno dvajsetih vojska, neposredno praznovanje božiča pa so začeli s postavljanjem jaslic in božičnega drevesa. Pregelj je med vojake ponesel tudi Lučko miru. »Na sveti večer bo v bazi skupna polnočna maša, ki jo bosta darovala slovenski in italijanski vojaški kaplan. Sodelovanje bo v več jezikih. Praznovanju božiča pa bodo pridružili tudi spomin na domovino in državo. Dan samostojnosti in enotnosti bodo obeležili s proslavo v ožjem krogu in skromnejšo pogostitvijo,« je pojasnila pastoralna asistentka Vojaškega vikariata Silvestra Sadar. Ob tem je dodala, da so božično vzdušje s pesmijo in dobrimi mislimi ponesli tudi med vojake v slovenskih vojašnicah.

Praznično bo tudi v bolnišnicah in domovih za ostarele

Praznično vzdušje, kolikor se le da, pa poskušajo ustvariti tudi zaposleni v bolnišnicah in domovih za ostarele. V bolnišničnih kapelah so v teh dneh svete maše, bolniki pa so še bolj veseli obiskov kot druge dni. Nekoliko bolj živahno je v domovih za ostarele. Direktor Doma sv. Jožefa v Celju Jože Planinšek je pojasnil, da se trudijo z različnimi dejavnosti, tudi s peko piškotov, ustvariti domačnost in povezanost, da njihovi stanovalci ne bi čutili samote. V preteklih dneh so okrasili cerkev in dom, povezala pa jih je tudi devetdnevnica. V teh dneh je tudi več obiskov. »In zato je čutiti en tak utrip, ki veliko pripomore k temu, da se dejansko ljudje lažje počutijo doma, sredi življenja in pa povezane med seboj,« pravi Planinšek. Oskrbovanci doma se bodo tudi danes in jutri združili tudi pri sveti maši.

Kako bodo praznovali v zaporih?

V teh dneh je praznično tudi v zaporih. Duhovnik Robert Friškovec je poudaril, da je v Sloveniji 14 zaporov, kjer obhajajo svete maše ob prazniku. Pojasnil je, da včasih pridejo k sveti maši tudi osebe, ki ne poznajo božiča. »In zato je to tak poseben izziv, da se jih nagovarja z vsebino, s sporočilom, ki ga prinaša praznik.« Dodal je, da je da zaprte osebe brez dovoljenja za izhod trpijo, ker ne morejo preživeti prazničnega časa s svojo družino. »Mnogi imajo v svojih mislih spomine, ko so bili z družino, spomine raznih običajev, ki so jih obhajali, kdaj tudi kot otroci. Kar se meni zdi pomembno je, da jim pustim prostor, da o tem spregovorijo, da so slišani in da je to ena priložnost, da se išče oblike povezanosti, ki so možne,« pojasnjuje Friškovec, ki ob tem omenja zlasti molitveno povezanost z družino.

Cerkev na Slovenskem
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...