Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Plakat romanja v Benetkah (foto: Vatican News)
Plakat romanja v Benetkah

Benetke sinoči rdeče obarvane

Svet | 21.11.2018, 09:19 Marjana Debevec

Evropski zunanji ministri so znova opozorili na pomanjkanje verske svobode v Pakistanu, poroča Družina. Posebej opozarjajo na zlorabo zakonov o bogoskrunstvu, o pravicah manjšin ter pravicah žensk in otrok. Kot je znano, je kristjanka Asia Bibi zaradi obtožbe o bogokletju več let preživela v pakistanski samici in čakala na izvršitev smrtne kazni.

Konec letošnjega oktobra je vrhovno sodišče v Pakistanu sodbo umaknilo, odtlej pa se v državi stopnjujejo izbruhi islamskih skrajnežev. Asia Bibi se še vedno zadržuje na neznanem kraju v domovini.

Pakistanska policija pa krščanske Cerkve zaradi oprostilne sodbe Bibijeve svari pred morebitnimi terorističnimi napadi.

Asiji Bibi so posebno misel namenili tudi na sinočnjem romanju mladih v Benetkah k Mariji, zdravju bolnikov. Potekalo je pod geslom: Marija, žena močne vere, pozornost pa so posvetili predvsem pričevanju in mučeništvu številnih preganjanih kristjanov po svetu. Zato se je mesto zvečer obarvalo rdeče.

Papež Frančišek je v pismu udeležencem romanja zaželel, da bi omenjena pobuda osveščala javnost o drami mnogih kristjanov, ki jih preganjajo zaradi njihove vere. V pismu dalje piše o državah, kjer se vsiljuje ena sama religija in o tistih, kjer izvajajo nasilje nad Jezusovimi učenci. Tako se grobo krši versko svobodo, ki je ena od temeljnih človekovih pravic, saj izraža njegovo najvišje dostojanstvo. Papež pa vabi tudi k molitvi za kristjane, da bi vztrajali v preizkušnjah in bi čutili bližino celotne krščanske skupnosti.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...