Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Sveta maša v kritpti cerkve Corpus Domini v Milanu (foto: Matjaž Merljak)
Sveta maša v kritpti cerkve Corpus Domini v Milanu

50 let slovenskih maš v Milanu

Slovenci po svetu | 30.11.2018, 10:15 Matjaž Merljak

V kapeli sv. Sigismunda blizu bazilike sv. Ambroža v Milanu je upokojeni koprski škof Metod Pirih v nedeljo, 18. novembra 2018, daroval sveto mašo ob 50-letnici slovenskih maš v Milanu. Pogovarjali smo se z župnikom v Štandrežu pri Gorici in vikarju za slovenske vernike v goriški škofiji Karlom Bolčino, ki je zadnja leta prihajal k rojakom v Milano.

Škof je v pridigi navedel, da se je v pol stoletja za duhovno oskrbo rojakov zvrstilo kar enajst duhovnikov. Leta 1968 je začel msgr. Nace Kunstelj. Njegovo delo so organizirali in nadaljevali: Franc Bergant, msgr. Franc Šegula in msgr. Maksimilijan Jezernik iz Rima; Jože Kunčič iz Trsta; msgr. Kazimir Humar in msgr. Franc Močnik iz Gorice; Jurij Rode iz Rima; veliko let je prihajal msgr. Oskar Simčič iz Gorice, kratek čas David Taljat iz Nice in največ časa - z nekaj presledki - Karlo Bolčina iz Gorice, ki je ob tem jubileju tudi zaključil to svojo nalogo.

Za mnoge je bila prav slovenska sveta maša stalni stik z materinščino. Pri jubilejni slovesnosti sta bila navzoča Kristjan in Marjetka, ki sta edina še živeča od tiste prve maše pred 50-imi leti v kapeli sv. Sigismudna. Pomenljiva povezava med preteklostjo in sedanjostjo!

Karlo Bolčina je še naglasil, da ima današnja mlada generacija bolj pogoste stike s Slovenijo kot so jih imele prejšnje. Razdalje so ostale enake, a jih je mogoče hitreje premostiti.

Škof Pirih je v pridigi rojake nagovarjal, da ni dovolj sklicevati se na dediščino preteklosti. Vsaka generacija se mora sama odločati za evangelij in za Kristusa, kot je dejal sv. papež Janez Pavel II. na pastoralnem obisku leta 1996 v Sloveniji: "Evangelij ni nikoli oznanjen enkrat za vselej. V vsaki dobi zahteva novih oznanjevalcev in prič."

Spomin na 50-letnico slovenskega bogoslužja v Milanu - rojaki se sicer pri maši zbirajo v cerkvi Corpus Domini - naj bo potrditev za vso slovensko skupnost v veri, upanju in ljubezni in spodbuda za nove napore pri ohranjanju vere in materne besede.

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...