Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Bl. Anton Martin Slomšek (foto: Izidor Šček)
Bl. Anton Martin Slomšek

Zlati jubilej Teološke fakultete v Mariboru

Cerkev na Slovenskem | 06.11.2018, 11:46 Petra Stopar

Jutri bodo v Mariboru s slavnostno akademijo praznovali 50. obletnico Enote Teološke fakultete Maribor. O jubileju in začetkih študija teologije na Štajerskem smo se na kratko pogovarjali s prodekanom za znanstveno-raziskovalno dejavnost izr. prof. dr. Stanislavom Slatinekom.

Maribor je mesto z bogato tradicijo teološkega študija. Škof Anton Martin Slomšek je po prenosu sedeža škofije v Maribor leta 1859 ustanovil prvo visoko bogoslovno šolo na Slovenskem. Hkrati je osnoval knjižnico, ki predstavlja neprecenljivi zaklad za študij teologije in drugih humanističnih in družboslovnih znanosti.

Leta 1968 se je na pobudo škofa Maksimilijana Držečnika začel izvajati Univerzitetni teološki študij na Enoti Teološke fakultete, ki je kot nekakšen podaljšek Teološke fakultete Univerze v Ljubljani. Zlati jubilej postavlja Maribor ob bok velikih evropskih prestolnic, so zapisali na fakulteti.

Slavnostna akademijo bo v sredo, 7. novembra 2018, ob 18. uri v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Slavnostni govornik bo častni senator Teološke fakultete akademik prof. dr. Kajetan Gantar, sledila bosta podelitev priznanj in pogostitev. Akademijo bosta umetniško obogatila godalni kvartet Feguš iz Maribora in ansambel ¡Kebataola! pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec.

Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...