Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović
Marta Jerebič (foto: Rok Mihevc)
Marta Jerebič

Tokrat v levjo kletko ne grem ...

28.11.2018, 09:08 Marta Jerebič

Komisija za enake možnosti na področju znanosti jutri na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pripravlja posvet o tem, ali je znanstvena sfera vključujoča. Gre za nadaljevanje razprave o izmenični rabi ženske in moške slovnične oblike kot nevtralne v pravilnikih oziroma pravnih aktih nekaterih fakultet. Na posvetu bodo govorili tudi o tem, ali se bo takšna praksa razširila tudi na uradne dokumente na državni ravni.

Posvet naj bi zagotavljal široko družbeno razpravo, a nanj so kot govorniki vabljeni samo zagovorniki stališča, da sedanja raba moške slovnične oblike kot nevtralne ni vključujoča. S tem očitkom smo se obrnili tudi na predsednico Komisije za enake možnosti, prof. dr. Andrejo Gomboc. Ta je v pisnem odgovoru zapisala, da so bili na komisiji ob pripravljanju posveta mnenja, »da na njem ni potrebno ponavljati diskusij, ki so se že odvile med jezikoslovci v javnih medijih in na nedavni okrogli mizi na filozofski fakulteti.« Problem bodo osvetlili s praktične plati, je zapisala.

Docentka na oddelku za slovenistiko na Filozofski fakulteti dr. Saška Štumberger je razočarana, da se ideje zdaj širijo še na druge institucije. »V razpravljanju o tematiki se torej nadaljuje ideološko zlorabljanje spola v jeziku. Ravno pri osvetljevanju praktične plati bi bil jezikoslovni pogled nujen, saj bi opozoril na to, da se vsiljevanju rabe, ki je v nasprotju z jezikovnim sistemom in normo, v javnosti posmehujejo in da se s pravilniki v ženskem slovničnem spolu utrjujejo stereotipne predstave o ženskah in ženskih fakultetah.«

Po besedah študenta Marka Petroviča so feministične razlage za sklep o izmenični rabi moške in ženske slovnične oblike »le dimna zavesa za bolj napredne načrte t. i. teorije spola, katerih cilj je med ljudi vnesti popolno zmedo, kar zadeva spolno identiteto. K sreči pa je bilo čutiti, da imajo študenti in študentke bolj zdrav in naraven občutek za jezik in se ne pustijo prepričati svojim nekoliko zmedenim profesorjem.« Kot je še dejal, so zagovorniki sklepa z neakademsko aroganco zavračali vsak dvom o pravilnosti njihove odločitve.

V takem ozračju, iz izkušenj z okrogle mize na FF, pa tudi zaradi drugih zadolžitev v uredništvu, menim, da bi bila naša udeležba na posvetu bolj ali manj podobna prihodu v levjo kletko.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.