Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mladi na srečanju v Varšavi (foto: Družina)
Mladi na srečanju v Varšavi

40 tisoč mladih Poljakov molilo za sinodo

Svet | 11.10.2018, 10:40 Marjana Debevec

Približno 40.000 mladih je minuli konec na Narodnem stadionu v Varšavi molilo za uspeh škofovske sinode o mladih, ki trenutno zaseda v Vatikanu. Na programu dvanajsturnega srečanja so bili molitev, konference in pričevanja, pa tudi koncerti in umetniške predstave. Prireditelji srečanja v Varšavi so povedali, da je šlo za najbolj množično srečanje mladih med zasedanjem tokratne škofovske sinode.

Po besedah p. Rafala Jarosiewicza se želijo »duhovno povezati s sinodo in zanjo moliti«. Srečanje je bilo posvečeno vsem ljudem, ki so na poti skozi življenje izgubili Boga, pa tudi tistim, ki Ga poznajo, vendar se morajo okrepiti in si sami želeti, da bi se na tej poti premaknili naprej.

»Vi ste upanje Cerkve. Vi ste upanje sveta!«

Varšavski kardinal Kazimierz Nycz se je mladim po bogoslužju zahvalil za njihovo vez s sinodo in papežem Frančiškom: »To je sinoda o vas in za vas! Vi ste upanje Cerkve. Vi ste upanje sveta!«

Poleg molitvenega srečanja pa je skupina mladih bedela in molila za namene sinode v svetišču na Jasni Gori v Čenstohovi, kjer hranijo znamenito podobo »Črne Marije«. Poljska škofovska konferenca je še sporočila, da več kot 122.000 mladih z vse Poljske za sinodo moli z »molitvenimi sporočili«.

Sinoda: poslušanje, spreobrnjenje in vloga žensk

Na torkovi tiskovni konferenci po končanem popoldanskem zasedanju sinode pa so predstavili teme, o katerih so ta dan razpravljali udeleženci srečanja: poslušanje, spreobrnjenje in (znova) vloga žensk.

Kot je povedal indijski kardinal Oswald Gracias, imajo mladi po vsem svetu kljub različnim položajem in razmeram enake osnovne želje: želijo si, da bi jih jemali resno, jim prisluhnili, pustili, da prispevajo svoj delež, predvsem pa, da bi jim zaupali. Kardinala so se močno dotaknila pričevanja mladih.

O potrebnem spreobrnjenju Cerkve je govoril madagaskarski kardinal Desire Tsarahazana. Kot je dejal, je Cerkev na Madagaskarju vse vernike prosila, naj zagotovijo, da njihova vera in življenje ne bosta ločena, kar je klic k spreobrnjenju celotne Cerkve. Mladi v tej državi so še vedno navdušeni nad vero in v njej zelo dejavni, kljub temu pa se ne morejo izogniti močnim zunanjim vplivom, kot sta skrajna revščina in brezposelnost, ki pogosto vodita v korupcijo.

Tudi v torek so na sinodi razpravljali o vlogi žensk v Cerkvi. Kardinal Gracias je dejal, kako si papež Frančišek za ženske v Cerkvi ne želi le »kozmetičnih sprememb«, ampak odgovornost in položaje, na katerih bodo tudi sprejemale odločitve. Mladim se zdi ta tema izredno pomembna, saj živijo v svetu, v katerem so odnosi med moškimi in ženskami močno spremenjeni.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...