Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Se obeta papežev obisk Severne Koreje?

Svet | 14.10.2018, 00:58 Marjana Debevec

V Vatikan bo v okviru evropske turneje v sredo pripotoval južnokorejski predsednik Mun Dže In. V četrtek ga bo sprejel tudi papež Frančišek, južnokorejski predsednik pa naj bi mu ob tej priložnosti predal vabilo severnokorejskega predsednika.

Svetovni mediji so v teh dneh poročali, da naj bi severnokorejski predsednik Kim Jong Un papeža Frančiška povabil na obisk v svojo državo. Njegovo vabilo naj bi mu osebno predal južnokorejski predsednik Mun Dže In, ki se bo s svetim očetom srečal ta četrtek.

Dan prej, torej v sredo, se bo predsednik Mun, ki je katoličan, udeležil svete maše, ki jo bo za mir na Korejskem polotoku v vatikanski baziliki daroval vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Severna Koreja si trenutno prizadeva za večje priznanje s strani mednarodne skupnosti. Pri tem jo podpira tudi Južna Koreja, katere predsednik Mun se je v zadnjih mesecih že večkrat srečal z Unom. Slednji naj bi svojo namero o povabilu svetemu očetu Munu sporočil med septembrskim srečanjem. Njegovo sporočilo papežu naj bi se glasilo: »Če bo sveti oče kdaj obiskal Pjongjang, mu bom izrekel prisrčno dobrodošlico

Papež Frančišek sicer pozorno spremlja dogajanje na Korejskem polotoku. Ob obisku Južne Koreje leta 2014 je maševal za spravo na omenjenem polotoku. Podprl je tudi mirovne pogovore med obema Korejama ter med Severno Korejo in ZDA. Nedavno pa je dejal, da bi prihodnje leto rad obiskal Japonsko. Postanek v Severni Koreji bi bil torej v tem primeru mogoč.

Severna Koreja sicer velja za eno izmed držav, kjer so človekove pravice, med katerimi je tudi verska svoboda, najbolj ogrožene.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...