Nataša LičenNataša Ličen
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Aljažev stolp je obnovljen - obnovimo tudi svoj odnos do njega

Slovenija | 03.10.2018, 17:12

Obnovljeni Aljažev stolp je po skoraj mesecu dni v dolini spet na vrhu Triglava. Iz Mojstrane, kjer so ob tej priložnosti pripravili posebno slovesnost, ga je na našega očaka dvignil helikopter Slovenske vojske. Strokovnjaki so ga pričvrstili, da bo lahko na najvišji slovenski gori vztrajal vsaj še nadaljnjih 123 let.

"Vse je šlo tekoče, brez zapletov," je pojasnil vodja projekta Martin Kavčič iz Restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Turizem Kranjska Gora, Turistično društvo Dovje - Mojstrana in Slovenski planinski muzej so pred tem pripravili prireditev s kulturnim programom. Obnovljeni ponos slovenstva je prišlo pogledat precej ljudi, med njimi pravnuk kleparskega mojstra iz Šentvida Antona Belca, ki ga je izdelal. Marko Bradač je pojasnil, da je dovški župnik Jakob Aljaž k njegovemu pradedu prišel kmalu po tem, ko je leta 1895 kupil zemljo na vrhu Triglava. Pri uresničitvi ideje, da bi tam postavil zavetišče, je Belec najprej okleval. Pristal je po Aljaževem pojasnilu.

Pri restavratorsko-konservatorskih delih se je izkazalo, da je bil stolp, ki nosi ime dovškega župnika, zelo dobro narejen in iz pravega, zelo dobro pocinkanega materiala. Čeprav se je Aljaž bal, da bo hitro zarjavel, je na Triglavu zdržal kar 123 let. Nuja po celoviti obnovi se je pojavila v zadnjem obdobju, zato so simbol slovenstva 7. septembra letos prvič odpeljali v dolino na celovita sanacijska dela. Njegove elemente stolpa so obnovili v treh tednih, manjkajoče dele, ki bistveno prispevajo k njegovi prepoznavnosti, so skušali uskladiti z zgodovinsko podobo in različnimi vidiki ekspertnih skupin. Generalni direktor že omenjenega zavoda Jernej Hudolin je pojasnil, da je več kot 90 odstotkov prenovljenega Aljaževega stolpa originalnih. "Dodali smo le nekaj ojačitev zgoraj in spodaj, tudi plašč je v celoti original, razen dovarjenj, ki smo jih morali opraviti v predelu oken, kjer je bilo največ poškodb," je dodal.

Pri Planinski zvezi Slovenije so po besedah njenega podpredsednika Mira Eržena zadovoljni, da je Aljažev stolp doživel obnovo po pravilih restavratorske stroke ter bo kot tak lahko še nekaj časa kljuboval času in vremenskim razmeram. A dodal je, da bi morali vsi obiskovalci Triglava ob tem razmisliti o odnosu do tega kulturnega spomenika. "Verjetno ni tako potrebno, da pišemo po njem, plezamo nanj in počnemo ostale podobne stvari, temveč da prenovimo svoj odnos do njega in pripomoremo k temu, da bo lahko resnično še nekaj časa stal na vrhu," je pozval.

Slovenija
Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media) Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media)

Mlada mamica na poti do beatifikacije

V baziliki sv. Janeza v Lateranu se je na praznik sv. Alojzija končal škofijski postopek o življenju, krepostih in sluhu svetosti mlade rimske matere Chiare Corbelle Petrillo, ki je umrla leta ...

Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA) Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA)

V Smledniku premiera filma o Jakobu Aljažu

Župnija Smlednik je podprla in ustvarila animirani dokumentarni film o velikem Slovencu, snovalcu Aljaževega stolpa in duhovniku Jakobu Aljažu.