Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Lani v svetu podhranjen vsak deveti človek

Svet | 18.09.2018, 20:15

Lakota v svetu se je lani spet povečala. Takšen trend se je po podatkih Združenih narodov nadaljeval že tretje leto zapored. Razlog so med drugim vremenski šoki.

Lani je hrane kronično primanjkovalo 821 milijonom ljudem, kar pomeni, da je bil podhranjen vsak deveti človek. "To je zaskrbljujoče, saj gre za preobrat v trendu padanja, ki smo mu bili priča zadnjih 15 let. Spet smo na ravni, ki smo jo zaznavali pred desetletjem," poudarja Cindy Holleman iz Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, ki je pripravila poročilo skupaj z Mednarodnim skladom za kmetijski razvoj, Unicefom, Svetovnim programom za hrano in Svetovno zdravstveno organizacijo.

Razlog tako za trenutno kot tudi prihodnjo prehransko negotovost gre iskati v pogostosti in ostrosti skrajnih vremenskih pojavov. "Negativne posledice podnebne nestabilnosti so precej pomembne, vpliv je mogoče zaznati na več različnih ravneh." Ne gre zanemariti tudi oboroženih sporov. "Ko se združijo oboroženi spori in vremenski šoki, je položaj res slab." Hollemanova ob tem omenja še upočasnitev gospodarske rasti v nekaterih regijah.

Težave pri dostopu do ustrezne prehrane prispevajo tudi k vse večji problematiki debelosti v svetu. To je še posebej čutiti v Severni Ameriki ter tudi v Afriki in Aziji. Lani je bilo tako debelih 672 milijonov ljudi, torej vsak osmi človek. "Podnebna nestabilnost in vremenski ekstremi lahko le naraščajo, zato moramo ukrepati zdaj," je jasna Hollemanova.

Svet
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...