Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar

Svet Združenih narodov za človekove pravice o grožnji genocida

Svet | 18.09.2018, 18:15

Konvencija Združenih narodov o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida bo v začetku decembra stara 70 let. Svet Združenih narodov za človekove pravice, ki mu trenutno predseduje Slovenija, je pred kratkim v Ženevi pripravil razpravo o tem dokumentu. Poklicali smo člana Sveta varuhinje človekovih pravic v Sloveniji, duhovnika Sebastijana Valentana. Po njegovih besedah je osrednje sporočilo razprave v Ženevi strnjeno v misli, da je grozljiva poguba genocida ostala grožnja in resničnost tudi v 21. stoletju.

Kot nam je povedal Valentan, je skoraj četrtina članic Združenih narodov odložila pristop h konvenciji, ki je luč sveta ugledala pred skoraj 70 leti. "Po statističnih podatkih je 149 držav pristopilo k tej konvenciji, 45 ga je odložilo, med njimi je 20 afriških držav, 18 azijskih in sedem ameriških."

Ratifikacija konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida je po besedah Valentana stvar moralne obveznosti do celotnega človeštva. "Predstavlja tudi priznanje odgovornosti neke države do svojih državljanov. Z njo država izkaže tudi spoštovanje do žrtev strašnih zločinov. Države, ki še niso ratificirale konvencije, so na poti, da naredijo korak in pokažejo pripravljenost sodelovati z mednarodnimi mehanizmi za zagotavljanje pravičnosti."

V nedavni razpravi v Ženevi je s svojim prispevkom sodelovala tudi naša država. "Delegat je povedal, da Slovenija močno podpira prizadevanja za preprečevanje genocida in ostalih množičnih grozodejstev ter se zavzel za to, da mora prava kultura preprečevanja prevladati kot edini učinkovit način, s katerim se je mogoče izogniti izgubi človeških življenj," je bistvo slovenskega prispevka povzel Valentan.

Svet
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...