Nataša Ličen
Miha Močnik
Tanja Dominko
11.09.2018, 13:35 Andrej Šinko

Je Grčija res rešitev za Evropo?

Grški premier Aleksis Cipras je v nagovoru pred evropskimi poslanci pozval k bolj demokratični in močnejši Evropski uniji. Zavzel se je za močnejši parlament in institucije povezave, ki da morajo temeljiti na demokratičnem dialogu. Cipras je spregovoril tudi o problemu migracij, poslanci pa so opozorili, da unija ni pripravljena na novo krizo ter da se je premalo naučila iz grškega primera.

Premier Cipras je bil kritičen do držav, ki so na meje postavile ograje in zgradile zidove, medtem ko naj bi Grčija skušala upravljati z najhujšo begunsko krizo. Ob tem je dodal, da je prav ta kriza zaostrila odnose na stari celini in prikazala, da se unija ni dobro odzvala na izziv.

Pojavilo se je namreč prepričanje, da se mora vsak boriti zase in braniti svoje interese, kar pa nasprotuje načelu evropske solidarnosti, je dejal Cipras in krivdo pripisal konservativnim in skrajno desnim strankam. Ob tem se je dotaknil tudi reševanja finančne krize, v tem kontekstu pa Grčijo predstavil kot največjo žrtev.

»Grčija in njeni prebivalci so v zadnjih letih dokazali, da so globoko zavezani evropskim integracijam. Pretrpeli so veliko, vendar so vseeno vztrajali na evropski poti,« je dejal Cipras in ocenil, da je Grčija danes precej močnejša, kot je bila na začetku krize. Zdaj pa naj bi postala tudi del rešitve za Evropo.

Pri tem je treba spomniti, da so prav evropske države in mednarodne institucije Grčiji pomagale z več kot 270 milijardami evrov. Od tega so večji delež prispevale članice evrskega območja, ki so leta 2012 odpisale tudi za približno 100 milijard evrov dolgov zasebnikov.

Evropska unija pa Grčiji pomaga tudi zdaj, pomoč pa ni omejena zgolj na prehodno obdobje po krizi, ampak tudi na soočenje z migracijami.

Evropski poslanci pa so opozarjali na nevarnost novih kriz, na katere bi se morali pripraviti. »Konec ekonomskega cikla se približuje. In vprašanje je, ali smo pripravljeni na to? Moj odgovor je, da ne. Evropa ni pripravljena na novo krizo, ki nas lahko zajame,« je dejal vodja Zavezništva liberalcev in demokratov v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Verniki na Brezjah (photo: Alen Salihović) Verniki na Brezjah (photo: Alen Salihović)

Rožni venec – orožje za boj proti zlu

Papež Frančišek v oktobru, mesecu rožnega venca, začenja kampanjo molitve proti zlu, ki deli krščansko skupnost. Vernike z vseh celin vabi, naj se vsak dan obrnemo na Marijo in ...