Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Papež med križevim potom (foto: Vatican news)
Papež med križevim potom

Nemčija: Je medijem kaj mar za žrtve zlorab?

Svet | 13.09.2018, 12:29 Marjana Debevec

Ameriški škofje so se danes srečali s papežem Frančiškom. Osrednja tema pogovorov so bile zlorabe s strani nekaterih predstavnikov Cerkve in neprimerno ukrepanje v teh primerih. Nemški časopis Der Spiegel je medtem včeraj predčasno objavil rezultate štiriletne preiskave o spolnih zlorabah, v kateri je sodelovalo 27 nemških škofij. Tamkajšnja škofovska konferenca je nameravala poročilo obravnavati 25. septembra in takrat sprejeti tudi konkretne odločitve. Francoski škofje so vernikom napisali pismo, v katerem izražajo svojo žalost in sram zaradi zlorab, papež pa je za februar sklical zasedanje predsednikov škofovskih konferenc na to temo.

Predstavnik za vprašanje zlorab pri nemški škofovski konferenci msgr. Stephen Ackermann je izrazil obžalovanje nad tem, da je poročilo o zlorabah v Cerkvi v javnost prišlo preden so ga lahko obravnavali škofje in sprejeli določene ukrepe. To neodgovorno dejanje je po njegovih besedah predvsem udarec za vse žrtve. Škofovska konferenca je namreč na svojem zasedanju hotela vzpostaviti telefonsko možnost posvetovanja za vse tiste, ki jih bo preiskava prizadela.

Sicer pa poročilo, kot pišejo mediji, obravnava 3.677 primerov zlorab med leti 1946 in 2014. Namen omenjene raziskave, ki jo je sprožila sama nemška škofovska konferenca, je bil priti do večje transparentnosti o tej temni plati Cerkve, da se takšni zločini ne bi več ponavljali. Vtis, ki ga dajejo objave v raznih medijih pa je le želja po objavi škandala, ne glede na to, kako s to objavo prizadenejo žrtve.

Francoski škofje pa so svojim vernikom napisali pismo, v katerem izražajo svojo globoko žalost in sram. Prvo misel so namenili žrtvam, ki jim je bilo ukradeno otroštvo. Obenem pa so napovedali, da bodo na prihodnjem zasedanju škofovske konference v Lourdesu prisluhnili nekaterim med njimi.

Prvič so se na temo zlorab francoski škofje javno obrnili na Božje ljudstvo, čeprav je Cerkev v Franciji že veliko storila v boju s tem notranjim rakom, kot so zapisali. Ustanovili so lokalne celice nadzora, vzpostavili spletno stran, preko katere se lahko žrtve povežejo z omenjenimi celicami in poseben elektronski naslov, na katerega lahko kdorkoli prijavi sum spolne zlorabe. Škofje pa k čuječnosti vabijo tudi vse ostale vernike, obenem pa jih prosijo, naj ne zapadejo v posploševanja.

Omenjena dejanja so namreč izvedli posamezniki, čeprav se to sedaj odraža v celotni Cerkvi. Zato naj ne bi izgubili zaupanja v Cerkev in duhovnike, katerim škofje izražajo svoje spoštovanje in ljubezen.

Tako je Cerkev postala vodilna ustanova v boju proti spolnim zlorabam mladoletnih. Dodajmo še to, da se velika večina, in sicer več kot 90 odstotkov zlorab zgodi v družinah, ostale pa po raznih društvih, izobraževalnih ustanovah in okoljih, ki jih otroci pogosto obiskujejo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...