Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Dr. Tomšič: Sestavljanje vlade, ki smo mu priča, je kombinacija burke in farse

Slovenija | 08.08.2018, 18:39

Sestavljanje vlade po junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah pri nas je kombinacija burke in farse. Tako je ocenil politični analitik in publicist dr. Matevž Tomšič. Kljub temu, da so stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS vložile kandidaturo Marjana Šarca za mandatarja, še ni jasno, ali bo ta na koncu koncev dobil priložnost za sestavo vlade. Če bo svoje glasove prispevala tudi Levica, je zagotovo mogoče reči le to, da bo Šarčeva vlada manjšinska.

Dr. Tomšič je opozoril na stalno spreminjanje Šarčevih pozicij. "Najprej je govoril, da bo šel v mandatarstvo, le če bo imel na svoji strani večino, torej podporo vsaj 46 poslancev. Ko se je izkazalo, da to ne bo mogoče, je začel govoriti o manjšinski vladi, celo projektni vladi s podporo Levice. Dobili smo občutek, da ti, ki sestavljajo novo vlado, nimajo pravega kompasa."

Dr. Tomšiča moti poimenovanje strank, ki se pogajajo pod Šarčevim okriljem, peterica, saj po njegovem nikakor ne gre za neko enotno tvorbo. "Teh pet strank sploh nima nekega lastnega jaza. Nihče ne ve, na čem stojijo, kaj zagovarjajo." Dr. Tomšiču se prav tako zdi bizarno, da vsaj zadnje dni tempo narekuje stranka, ki je sploh ne bo v koaliciji. "Levica je tista, ki je predlagala sporazum o sodelovanju, a normalno bi bilo, da bi bilo prav nasprotno, da bi torej sama dobila predlog. Levica prav tako razpravlja in odloča o tem, kaj naj bo v koalicijski pogodbi vlade, v kateri je ne bo. Očitno ima Levica jasne predstave o tem kaj želi in kaj je najbolje za njeno prihodnost, medtem ko se zdi, da je tako imenovana peterica izgubljena v času in prostoru."

Kot je poudaril dr. Tomšič, vlada, kakršna se nam obeta, nikakor ne bo stabilna. "Imeli bomo torej pet strank, pri čemer tista, ki je največja, ni bistveno večja od ostalih partneric. Imeli bomo neizkušenega mandatarja, ki bo vodil vlado, v kateri bosta dva nekdanja premierja in nekdo, ki je to želel postati," je spomnil. Ob tem se je vprašal, ali bo Šarec lahko imel neko avtoriteto in da mu bodo ostali priznavali neko prvenstvo. "Zagotovo ne," je zatrdil dr. Tomšič.

Slovenija, Radijski utrip, Politika, Oddaje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...