Jure Sešek
Miha Močnik
Tanja Dominko

Dr. Tomšič: Sestavljanje vlade, ki smo mu priča, je kombinacija burke in farse

08.08.2018, 18:39

Sestavljanje vlade po junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah pri nas je kombinacija burke in farse. Tako je ocenil politični analitik in publicist dr. Matevž Tomšič. Kljub temu, da so stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS vložile kandidaturo Marjana Šarca za mandatarja, še ni jasno, ali bo ta na koncu koncev dobil priložnost za sestavo vlade. Če bo svoje glasove prispevala tudi Levica, je zagotovo mogoče reči le to, da bo Šarčeva vlada manjšinska.

Dr. Tomšič je opozoril na stalno spreminjanje Šarčevih pozicij. "Najprej je govoril, da bo šel v mandatarstvo, le če bo imel na svoji strani večino, torej podporo vsaj 46 poslancev. Ko se je izkazalo, da to ne bo mogoče, je začel govoriti o manjšinski vladi, celo projektni vladi s podporo Levice. Dobili smo občutek, da ti, ki sestavljajo novo vlado, nimajo pravega kompasa."

Dr. Tomšiča moti poimenovanje strank, ki se pogajajo pod Šarčevim okriljem, peterica, saj po njegovem nikakor ne gre za neko enotno tvorbo. "Teh pet strank sploh nima nekega lastnega jaza. Nihče ne ve, na čem stojijo, kaj zagovarjajo." Dr. Tomšiču se prav tako zdi bizarno, da vsaj zadnje dni tempo narekuje stranka, ki je sploh ne bo v koaliciji. "Levica je tista, ki je predlagala sporazum o sodelovanju, a normalno bi bilo, da bi bilo prav nasprotno, da bi torej sama dobila predlog. Levica prav tako razpravlja in odloča o tem, kaj naj bo v koalicijski pogodbi vlade, v kateri je ne bo. Očitno ima Levica jasne predstave o tem kaj želi in kaj je najbolje za njeno prihodnost, medtem ko se zdi, da je tako imenovana peterica izgubljena v času in prostoru."

Kot je poudaril dr. Tomšič, vlada, kakršna se nam obeta, nikakor ne bo stabilna. "Imeli bomo torej pet strank, pri čemer tista, ki je največja, ni bistveno večja od ostalih partneric. Imeli bomo neizkušenega mandatarja, ki bo vodil vlado, v kateri bosta dva nekdanja premierja in nekdo, ki je to želel postati," je spomnil. Ob tem se je vprašal, ali bo Šarec lahko imel neko avtoriteto in da mu bodo ostali priznavali neko prvenstvo. "Zagotovo ne," je zatrdil dr. Tomšič.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Z otroki na Debelem rtiču, Politika, Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Vernica v cerkvi (photo: Unsplash) Vernica v cerkvi (photo: Unsplash)

Kako smo spustili standarde "zakmašne" obleke

V času epidemije mnoge maše potekaj zunaj. Kar je v redu. Opaziti pa je, da so ljudje z umanjkanjem svetosti cerkvenega prostora, še bolj spustili standarde spodobnosti oblačenja.

Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic) Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic)

Benedikt XVI. trpi za hudo okužbo na obrazu

Upokojeni papež Benedikt XVI. trpi zaradi virusne okužbe na obrazu, kar mu povzroča hude bolečine, stanje pa se je poslabšalo po smrti brata Georga. O tem danes poroča nemški časnik Passauer Neue ...