Slavi Košir
Jakob Čuk
Meta Potočnik
Pedofilija, obup (foto: vaticannews.va)
Pedofilija, obup

Zakaj ne zamolčimo ...

18.08.2018, 07:00 Marta Jerebič

V zadnjih dneh je v zvezi s spolnimi zlorabami znova zavrelo v ameriškem loncu. Iz njega bo verjetno kipelo še kakšno leto, morda preprosto zato, da se bodo škofje ukvarjali s tem problemom, ne pa z migranti, kar gre v nos ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Tudi z Irske že več tednov prihajajo večinoma samo novice, ki obravnavajo spolne zlorabe.

Tako cerkveni kot drugi ljudje od papeža pričakujejo jasno besedo na to temo, vprašanje pa je, ali jih bo karkoli zadovoljilo glede na to, da je že doslej v središče vedno postavil žrtve zlorab in jasno zahteval ukrepe, da se to ne bo več ponovilo.

Pred dnevi sem prejela klic poslušalca, ki je ob našem poročilu iz Pensilvanije dejal, češ ali moramo res o tem neprestano poročati in ali ne moremo tega zamolčati.

Ne, ne moremo in ne smemo zamolčati. Zaradi molka je Cerkev danes tam, kjer je. Poleg tega kot medij ne bi bili verodostojni. Cilj naših prispevkov je ta, da posredujemo informacije, ki jih drugi mediji zamolčijo.

STA, ki jo potem navajajo vsi drugi mediji v Sloveniji, je v zvezi s Pensilvanijo pisala izključno na način, ki meče slabo luč na Cerkev. Mi smo povzeli tudi druge dele vatikanske izjave in poročila velike porote, ki ugotavlja, da zaradi sprejetih ukrepov po letu 2002 v Pensilvaniji skoraj ni bilo primerov spolnih zlorab s strani duhovnikov.

Če sklenem: Za vse nas so te novice boleče, vendar molk ni rešitev.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dolina (photo: Župnija Dolina) Dolina (photo: Župnija Dolina)

Dolinski zvonovi utihnili po več kot tisoč letih

Po odredbi tržaškega sodišča so v Dolini pri Trstu v torek zasegli zvonove mogočnega zvonika župnije sv. Urha. Tamkajšnji župnijski upravitelj Klemen Zalar je nad dejanjem razočaran. Razlog naj bi ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...