Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Navijači z navdušenjem sprejeli francoske in hrvaške nogometaše

Svet | 17.07.2018, 13:31 Andrej Šinko

Francoska in hrvaška reprezentanca sta po nedeljskem izjemnem uspehu na svetovnem prvenstvu včeraj prispeli v domovino. Naši južni sosedje so svojim junakom sprejem pripravili v Zagrebu, kjer se je zbralo več kot 500 tisoč ljudi, peteline pa so navijači pričakali na Elizejskih poljanah v Parizu. V obeh prestolnicah je bilo bučno.

Hrvaški nogometaši so prvi sprejem doživeli na letališču v Zagrebu, kamor so prispeli v spremstvu vojaških migov. Po pristanku jih je pričakala nepopisna množica, tisoči pa so jih pozdravljali tudi po poti do osrednjega zagrebškega trga bana Josipa Jelačića. Pot do tja je trajala več ur, tam pa so pripravili največji sprejem, ki se ga je udeležila nepregledna množica, med njimi tudi številni Slovenci.

Reprezentanti so se po poti rokovali z navijači, delili avtograme, vihrali s hrvaškimi zastavami, peli in klicali navijaške slogane. Na oder na osrednjem trgu so stopili pozno zvečer in nagovorili navijače. Hrvaški reprezentant Luka Modrič: »Hvala Hrvaški, hvala Zagrebu. Uresničili smo svoje sanje. Hvala vam za vse. Zapojmo skupaj. Pokliči, pokliči, vsi bodo sokoli …« Zbrano množico je nagovoril tudi trener druge najboljše reprezentance na svetu Zlatko Dalić: »Ne vem, kako bi se vam zahvalil za to, kar ste nam pripravili. V Rusiji smo igrali zase, za družine, za vas, za Hrvaško.«

Na željo nogometašev je na sprejemu nastopil tudi Marko Perković Thompson, ki je znan po domoljubnih pesmih. Za nogometaše zdaj pripravljajo sprejeme še v domačih krajih.

Izjemen sprejem doživeli tudi Francozi

Slavilo se je tudi v Parizu, navijači so svetovne prvake v nogometu pozdravili na Elizejskih poljanah ob slavoloku zmage. Slišati je bilo znameniti verz francoske himne »Dan slave je prišel«, pa tudi »Naj živi Francija, naj živi republika« in »Svetovni prvaki, svetovni prvaki«. Trg je bil odet v modro-belo-rdeče barve. Kljub slavju pa so veljali strogi varnostni ukrepi, saj so teroristični napadi od leta 2015 v Franciji terjali približno 250 življenj.

Velik sprejem pa so za svoje nogometaše pripravili tudi v Belgiji, ki so osvojili zgodovinsko tretje mesto. Tam je reprezentanca zabavala množico z balkona mestne hiše v Bruslju.

Športni uspeh lahko pozitivno vpliva na družbo

Nogometni uspeh tako v Franciji kot na Hrvaškem, pa tudi v Belgiji, je združil narod. Športni psiholog Matej Tušak pravi, da gre za značilnost socialne psihologije, ko se skupina, družba, narod ali civilizacija povezuje nasproti sovražniku ali nasprotniku.

»Če je država spretna zna izkoristiti koristne učinke tovrstnih športnih uspehov. Zgradi lahko sisteme ali mostove med ljudmi ali skupinami, ki se ne razumejo ali pa kjer so ti razdori večji kot bi si želeli,« je dejal Tušak in pojasnil, da državnim voditeljem teh uspehov velikokrat ne uspe izkoristiti. Sogovornik je poudaril še, da lahko uspešni športniki pomembno vlogo odigrajo tudi kot vzorniki mladim, predvsem tistim, ki osebnostno še niso izoblikovani.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...