Petra StoparPetra Stopar

FOTO: Tretje pismo z radijskih počitnic: Srebrni večer!

Slovenija | 24.06.2018, 08:56

Pričakalo nas je, po nekoliko deževnem petku, lepo, predvsem pa oprano sobotno jutro, ki je počitnikarje najprej razgibalo ob morju na telovadbi. Ding, dong... Gledanje v sonce in masiranje soseda so bile le nekatere vaje jutranjega razmigavanja, ki ga je vodila Urša. Eni bolj, drugi manj naspani a vseeno z željo se dobro pripraviti na dan, ki nas je čakal.

Če so nekateri raje izbrali fakultativni izlet v etno selo in Primošten, so se drugi z ladjico odpravili raziskovat okolico. Ding, dong... Seveda ne pri enih in ne pri drugih ni šlo brez kulinaričnega razvajanja s pršutom, ribami in domačim vinom. Slednjega so mnogi okušali tudi na plaži, saj se vsi nismo odpravili na izlet, a 45 minut trajajoča pot do mesta Trogir je bila lepa priložnost za dodatno nabiranje energije in priložnost za „izvršitev“ izziva. Ta nas je ves dan vabil, da od počitnikarja, ki ga ne poznamo izvemo tri stvari. Torej, nadaljevali smo s spoznavanjem in prijetnim druženjem, ki je kar rdeča nit letošnjih 16. radijskih počitnic.

Ding, dong... Večer pa je prinesel posebno druženje. Druženje ob srebnem nadškofu Alojzu Uranu. Pred 25. leti je izpod rok sv. Janeza Pavla II. prejel škofovsko posvečenje. Voditelj Jure in raziskovalni novinar Marjan sta s pomočjo vprašanj in trditev o nadškofu, kar z njim osebno opravila pogovor. V njem so z videoposnetki sodelovali tudi nadškofova sestra, pa njegov sodelavec Milan in še nekateri sorodniki. „On je svetnik že na tem svetu,“ je po večeru, v katerem so se ob arhivskih posnetkih našega radia o nadškofu Uranu marsikomu orosile oči, dejala ena od počitnikark. Ding, dong... Vsi so imeli sinoči priložnost nadškofa spoznati na nekoliko drugačen način, predvsem pa ni manjkala pesem, ki nas je ob sklepu vse skupaj povezala z Angelčkom in nadškofovim blagoslovom. Ja, bil je še en prijeten in poseben dan.

Ding, dong... A slišite zvonove, danes je nedelja. Zvon že nekaj trenutkov vabi k sveti maši, imeli jo bomo v Trogirju. Kako bo, …ding, dong..., vam povem jutri!

Slovenija, Radijski utrip, Radijske počitnice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.