Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marcel KrekMarcel Krek
Trogir (foto: Tone Gorjup)
Trogir

Nedelja bo slovesna!

| 24.06.2018, 05:20

Nedelja je tokrat dan počitniških majic, kar se pozna že pri zajtrku. Temu sledi sveta maša v katedrali sv. Lovrenca v Trogirju, mestu, ki leži približno uro hoda vzhodno od našega hotela. Zraslo je na majhnem otočku med kopnim in otokom Čiovo, na katerega vodi dvižni most.

Že nekaj stoletij pred Kristusom je na otoku zraslo prvo mestece, ki se je v času Rimljanov razvilo v pomembno pristanišče. Z njihovim propadom je začel propadati tudi Trogir, ki je znova zaživel v srednjem veku. Pozneje so ga Benečani utrdili z obzidjem in obrambnima stolpoma, ki sta se do danes ohranila kot trdnjava Kamerlengo in stolp sv. Marka.

Za nas središče mesta predstavlja stolna cerkev, v kateri to nedeljo odmeva slovenska pesem iz več kot tristo grl. Mogočna vhodna vrata z okrašenim portalom opozarjajo, da tudi notranjost skriva številne bisere, s katerimi so ljudje želeli izkazati čast Bogu in velikokrat tudi sebi. Vendar za tistega, ki želi moliti, to ni moteče, ko je svetišče namenjeno bogoslužju. Ko pa postane turistična zanimivost, je bolje, da si za molitev, pa tudi za srečanje z mestom, ki skriva številne sledi minulih stoletij in tisočletij, izbereš kak miren kotiček.

Trogir

Ali so v mestu pustili svoje sledi tudi Slovenci?

Po podatkih našega inštituta za narodnostna vprašanja je bil slovenskega rodu načelnik mesta Josip Slade (1820-1911). Bil je doktor filozofije in matematike. Projektiral je gledališče v Šibeniku in veliki dvižni most v Trogirju, ki so ga porušili v drugi svetovno vojni. Gradil je tudi v Trstu. Nedelja nam sicer ponuja še ogled Omiša, kanjon reke Cetine ter Rdeče in Modro jezero, zvečer pa obiščemo Ivana Cankarja na Rožniku. To bo naš pozdrav in voščilo Sloveniji za rojstni dan.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...