Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Škof Alois Schwarz (foto: Družina)
Škof Alois Schwarz

Škof Alois Schwarz bo prevzel vodenje škofije St. Pölten?

Svet | 17.05.2018, 10:20 Marjana Debevec

Tiskovni urad Svetega sedeža je potrdil, da je bil krški škof Alois Schwarz imenovan za ordinarija v St. Pöltnu. Papež  Frančišek je namreč 65-letnega Schwarza, ki od leta 2001 vodi krško škofijo, izbral za naslednika 77-letnega škofa v St. Pöltnu Klausa Künga.

V krški škofiji je Alois Schwarz podpiral številne pobude za sodobno in življenjsko pastoralo. V Cerkvi na avstrijskem Koroškem je med drugim uvedel t.i. »kontaktne tedne«, med katerimi je bil škof teden dni v intenzivnem stiku z občestvom.

Schwarz slovi kot podpornik sodelovanja zunaj župnijskih meja, recimo v obliki župnijskih združenj, ne zagovarja pa ukinjanja župnij. Močno si prizadeva tudi za sodelovanje med krško škofijo in sarajevsko nadškofijo, ekumenizem in dialog z islamom.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...