Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Predsednik Pahor se rokuje s papežem Frančiškom (foto: Vatican News)
Predsednik Pahor se rokuje s papežem Frančiškom

Misijonar Opeka in predsednik Pahor pri papežu Frančišku

Svet | 30.05.2018, 12:52 Marjana Debevec

Papež Frančišek je zjutraj zasebno sprejel sprejel slovenskega predsednika Boruta Pahorja, monaškega kneza Albertom II., argentinskega zunanjega ministra Faurieja in misijonarja Opeko. Spomnimo, da se je Pahor sinoči udeležil dobrodelnega dogodka v podporo delovanju misijonarja Pedra Opeke, ki so ga pripravili Misijonska kongregacija, Slovenija, Monako in Argentina. Namen dobrodelne prireditve je bil promovirati misijonsko dejavnost Opeke kot pomembnega elementa razvojne pomoči. Katehezo pa je sveti oče znova posvetil birmi.

Papež je tokrat zakrament svete birme povezal z vsemi zakramenti uvajanja v krščanstvo. Birmanci namreč ponovijo obljube, ki so jih pri krstu v njihovem imenu izrekli starši in botri.

Sveti Duh, ki ga prejmemo, pa po papeževih besedah ustvarja mnogoterost in obenem edinost. Deli nam različne darove modrosti, razuma, sveta, moči, modrosti, pobožnosti in strahu Božjega. Obenem pa ustvarja tudi edinost, skladnost med vsemi temi duhovnimi bogastvi. Pri birmi škof poleg polaganja rok tudi mazili čelo birmanca z oljem svete krizme.

»To je nezasluženi dar Svetega Duha, ki ga moramo sprejeti s hvaležnostjo in sicer tako, da naredimo prostor njegovi neizčrpni ustvarjalnosti. Gre za dar, ki ga moramo skrbno varovati, poslušno podpreti in se kot vosek pustiti oblikovati njegovi goreči ljubezni, da bi v današnjem svetu odsevali Jezusa«, je še dejal sveti oče.

Ob tem je poudaril, da pusti maziljenje neizbrisno znamenje, ki birmanca bolj oblikuje po Kristusu in mu da milost, da med ljudmi širi njegov vonj.

Udeleženci srečanja s papežem
Udeleženci srečanja s papežem © Vatican News

Papeževi katehezi je sledila predstava športnikov Taekwondoja iz Severne in Južne Koreje, ki so ob koncu razvili velik plakat z napisom: »Mir je dragocenejši od zmagoslavja.« Sveti oče se jim je zahvalil, ker so s tem prinesli sporočilo miru celotnemu človeštvu.

Južno Korejski in Severno Korejski športniki
Južno Korejski in Severno Korejski športniki © Vatican News

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...