Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Grošelj: Slovenska vojska je pomemben dejavnik in deležnik državnosti

Slovenija | 15.05.2018, 17:06

15. maj je dan Slovenske vojske. V naši državi se spominjamo, kako so točno pred 27 leti slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno doma. Ob tej priložnosti so se v vojašnicah po državi zvrstili slovesni postroji, osrednja prireditev je bila že včeraj na Brdu pri Kranju. Tam je zbrane nagovoril predsednik države Borut Pahor, ki je tudi vrhovni poveljnik naših obrambnih sil. Med drugim se je zavzel za celovito prenovo in okrepitev sistema nacionalne varnosti. Prepričan je, da bo že takoj nekaj kratkoročnih ukrepov morala sprejeti prihodnja vlada. Pristojna ministrica Andreja Katič, ki opravlja tekoče posle, verjame, da bi moralo biti tudi zavedanje o pomenu javne podobe Slovenske vojske odgovornejše. Da mora tu svojo vlogo odigrati predvsem politična srenja, je za naš radio opozoril obramboslovec dr. Klemen Grošelj.

Dr. Grošelj je ocenil, da sta se tako Slovenska vojska kot ves obrambni sistem naše države znašla v težkem in zapletenem položaju, ki je po eni strani posledica preteklega varčevanja, po drugi pa nekaterih napačnih in morda ne dovolj premišljenih potez. "Razmere niso rožnate. Tudi nedavne izkušnje na področju usposabljanja in aktivnosti znotraj operaciji Evropske unije Sophia kažejo, da je dejansko stanje v Slovenski vojski precej zaskrbljujoče."

Pozivi, ki so odmevali na Brdu pri Kranju, po besedah dr. Grošlja , niso nekaj novega. "Kar je v Sloveniji problem, je gotovo pomanjkanje politične volje, da se ti pozivi in visoko leteče besede pretvorijo v dejanja." Kot je poudaril dr. Grošelj, je treba slovenski obrambni sistem najprej sanirati in konsolidirati, to bi nato predstavljalo temelj za nadaljnji razvoj in modernizacijo.

Dr. Grošelj prav tako ugotavlja, da pri nas obrambnega sistema in znotraj njega Slovenske vojske trenutno nikakor ne znamo pomakniti z roba v središče družbe. "Na tem se v zadnjih letih ni gradilo," je bil kritičen. Ključno vprašanje, na katerega je treba odgovoriti, je torej, tako dr. Grošelj, kaj država pričakuje od Slovenske vojske. "Predvsem si želim, da bi v slovenski družbi presegli razprave o tem, ali Slovensko vojsko sploh potrebujemo. Slovensko vojsko potrebujemo. Slovenska vojska je pomemben dejavnik in deležnik državnosti," je bil jasen dr. Grošelj.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...