Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Odvisni smo od Boga, marksizem se moti, ko to zanika

Cerkev po svetu | 08.05.2018, 10:51 Marta Jerebič

V Italiji bo v četrtek izšel drugi zvezek esejev Josepha Ratzingerja - papeža Benedikta XVI. z naslovom Osvoboditi svobodo – Vera in politika v tretjem tisočletju. Predgovor k zbirki je napisal papež Frančišek, ki je poudaril, da smo odvisni od Boga. Marksizem se moti, ko to zanika. Po njegovih besedah so eseji vir navdiha za politično dejavnost in programe, ki v svoje središče postavljajo družino, solidarnost in pravičnost ter zares gledajo v prihodnost.

Benedikt XVI. je že od mladih let razmišljal o tem, da je poslušnost državi omejena v korist svobodi poslušnosti Bogu. Kot je zapisal papež Frančišek, človek pravo odrešenje najde, ko je popolnoma poslušen ljubezni Boga, ki je prava svoboda. Žal pa se danes v ospredje postavlja le sebična človeška ljubezen.

Frančišek je ob tem obsodil ideološko kolonizacijo vesti, zanikanje razlik med moškimi in ženskami, načrtno in racionalno produkcijo človeških bitij in ljudi, ki imajo splav za logičen in dopusten. Vse to so po njegovih besedah navidezne človekove pravice, ki so usmerjene v samouničenje človeka, saj zanikajo, da je človek Božja stvaritev.

Zato je treba človeštvo zaščititi z vnovičnim priznanjem, da je človeška poslušnost Bogu nad poslušnostjo državi. To po Frančiškovih besedah pomeni, da je treba zaščititi družino, saj gre prihodnost človeštva skozi družino, dobrobit slednje pa je ključnega pomena za prihodnost sveta in Cerkve.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...