Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Priložnost za mlade

Slovenija | 13.04.2018, 11:04 Nataša Ličen

Trajna in zanesljiva delovna mesta so glavna skrb mladih. Podatki kažejo, da smo v Sloveniji po deležu začasnih in prekarnih oblik zaposlitve med mladimi v evropskem vrhu.

Aktualno problematiko zaposlovanja mladih in znanja, ki jih mladi danes nujno potrebujejo za konkurenčnost na trgu delovne sile, so predstavili na včerajšnji predstavitvi projekta »Coca-Colina priložnost za mlade«, ki ga je kot odgovor na izzive, s katerimi se soočajo mladi pri iskanju zaposlitve, zasnovala Coca-Cola HBC Slovenija v partnerstvu s podjetjem Adecco Slovenija.

V sklopu projekta se bodo v različnih krajih po Sloveniji odvijale tridnevne brezplačne delavnice, na katerih se bodo mladi v starosti od 18. do 30. leta, ki so brez zaposlitve in niso vključeni v proces izobraževanja, učili življenjskih in poslovnih veščin. Delavnice bodo vodili izkušeni predavatelji in mentorji, med katerimi so tudi znani slovenski managerji.

Saša Einsiedler, komunikacijska trenerka: »Projekt se mi zdi zanimiv, ker za razliko od mnogih izobraževanj, ki jih imajo mladi v teku rednega šolanja, je ta priložnost za mlade nekaj zelo konkretnega, življenskega. K sodelovanju smo povablejni trije predavatelji, vsak dan bo imel eden od nas delavnico, ki so brezplačne. Moj del na delavnicah je, naučiti mlade o stvareh, ki se jih v šolah ne naučijo na primer kako zaupati vase, kako ugotoviti svojo nadarjenost in kaj nas zanima v življenju, kako preidemo iz slabe volje v dobro, kako gremo na razgovor za službo, da ne razmišljamo, kako nam ne bo uspelo, temveč da razmišlamo o tem, kaj si želimo. Naučili se bomo tudi nekaj veščin javnega nastopanja in priprav na sestanke. Poleg moje delavnice bosta še dve, ki jih bosta imela Matija Goljar in Filip Pesek, govorila bosta o poslovnih veščinah, uporabi Facebooka in ostalih socialnih omrežij ter kolikšen delež to predstavlja pri podjetnih poteh, skratka zelo konkretne stvari. Tudi sama imam doma toliko stare otroke in vem, da jim manjkajo take stvari, zaradi tega sem bila takoj za in se zelo veselim ter upam, da se bo odzvalo čim večje število mladih, ker so zelo kakovostno zastavljene delavnice, za katere bi morali mladi drugače odšteti kar nekaj denarja, ker take stvari niso ravno poceni, tokrat pa je to brezplačno. Vabljeni.«

Saša Einsiedler
Saša Einsiedler © priloznostzamlade.si

Filip Pesek, podjetnik in predavatelj: »Za sodelovanje pri projektu sem se odločil, ker svet stoji na mladih. Tudi sam sem kot mlada oseba pridobil določena znanja, ki bi jih rad vrnil med svoje vrstnike. Prišla je ponudba za super projekt, pomagati čim več mladim v Sloveniji pri pridobitvi veščin, ki jih bodo v življenju potrebovali. Na moji 8-urni delavnici se bomo dotaknili treh področij, ki so po mojem mnenju najbolj pomembna, pa ne samo za mlade, pač pa za vsakega zemljana, to je sposobnost prodaje. Prodaja pravzaprav pomeni sposobnost komunikacije, da znaš svoje sporočilo prenesti na sogovornika. Dotaknili se bomo področja pogajanja, če prej ne, ko boste prodajali hišo, kupovali avto, v službah pa sploh, vam bo to znanje prišlo prav. Tretje področje pa je »time management«, kjer ugotavljamo, zakaj in kako je možno, da nekateri ljudje v enem dnevu naredijo šestkrat več kot drugi. Verjetno zato, ker so se naučili določenih tehnik pri opravljanju s časom. Mladim priporočam, naj ne bodo preobremenjeni s tem, kaj bodo počeli v življenju, za karkoli se odločijo, to gotovo ne bo njihova edina ali dokončna karierna pot. Če hočete svetu dati nekaj več, se je danes čisto lahko prekvalificirati oziroma najti neko novo pot delovanja.«

Filip Pesek
Filip Pesek © priloznostzamlade.si

Projekt »Coca-Colina priložnost za mlade« se bo odvijal v maju in juniju po vsej Sloveniji; v Mariboru, Novem mestu, Murski Soboti in dvakrat v Ljubljani. Le 250 najhitrejših bo imelo možnost sodelovati v tej izjemni priložnosti. Zato poziv mladim, brezposelnim, da se do 30. 4. 2018 prijavijo na spletni strani in pridobijo nova znanja, ki štejejo.


Dijakinji Srednje medijske in grafične šole Ljubljana, Katarina Ličen in Tadeja Klopčič, sta bili v času praktičnega pouka na omenjenem dogodku in s tem spoznavali delovni proces radijskega dela.

Slovenija, Radijski utrip
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...