Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Alen Salihović
Transparent v podporo Alfieju Evansu (foto: vaticannews.va)
Transparent v podporo Alfieju Evansu

Alfie: Znova NE premestitvi v Italijo

17.04.2018, 11:01 Marta Jerebič

Britansko prizivno sodišče je zavrnilo zahtevo staršev 23-mesečnega Alfieja Evansa, da bi ga iz bolnišnice v Liverpoolu prepeljala v vatikansko pediatrično bolnišnico Bambino Gesu. Sodniki menijo, da je Alfija, ki trpi za neznano neurodegenerativno boleznijo, nesmiselno ohranjati pri življenju. Starša se bosta sedaj obrnila neposredno na vrhovno sodišče, ki je sicer enkrat že dalo negativno mnenje. Zadnja možnost je Evropsko sodišče za človekove pravice.

Alfiejeva starša 21-letni Tom Evans in 20-letna Kate James pravita, da ne bosta odnehala. »Ne morejo naju zlomiti, ne bova se predala. Alfie, družina in vsi naši podporniki smo močnejši kot kdajkoli. Še naprej se bova borila.«

Članov Facebook skupine, ki se imenuje Alfiejeva vojska, je že več kot 250.000, nekaj sto se jih je v teh dneh zbralo pred bolnišnico v Liverpoolu v njegovo podporo.

Alfiejev oče jih je včeraj prosil, naj prenehajo s shodi, saj so ovirali dostop drugih pacientov, policija pa je prejela nekaj anonimnih prijav o ustrahovanju medicinskih sester.

Bolnišnica je minuli četrtek preprečila, da bi Alfija odpeljali v Italijo. Pripravljeno je bilo že zasebno letalo, a so po alarmu v 15 minutah prišli trije policisti, ki so Tomu Evansu povedali, da je otrok pod skrbništvom sodišča in bo aretiran, če se dotakne sina.

Docent za ustavno pravo na evropski univerzi v Rimu Filippo Vari je za Vatican News dejal, da gre tu tudi za kršitev pravice do svobode gibanja v Evropski uniji. Izgovori sodišča so, da bi otrok trpel med prevozom v drugo bolnišnico in da je zato najboljša rešitev zanj, da odklopijo naprave, ki ga ohranjajo pri življenju. Po Varijevih besedah je odločitev sodišča zaskrbljujoča, saj so bolnišnice, ki so ga pripravljene sprejeti.

»Čeprav ne obstajajo načini zdravljenja, bi ga zdravniki spremljali do naravne smrti,« je dejala predsednica pediatrične bolnišnice Bambino Gesu, Mariella Enoc. Za spoštovanje Alfiejevega življenja se je zavzel tudi papež.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc) Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc)

Priporočilo škofov: Svete maše naj bodo na prostem

Omejitev združevanja na javnih površinah s 500 na 50 ljudi vpliva tudi na delovanje Katoliške cerkve. Nova oziroma posodobljena pravila so zato posredovali tudi slovenski škofje. Objavljamo jih v ...

Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc)

Spoznajte letošnje novomašnike

V Sloveniji bomo letos imeli sedem novomašnikov. To so: Anže Cunk, Martin Leban, Tilen Oberwalder Zupanc, Janez Potisek in Matej Rus iz ljubljanske nadškofije, Blaž Franko iz novomeške škofije in ...