Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež med križevim potom (foto: Vatican news)
Papež med križevim potom

Zakaj papež ni že prej dobil verodostojnih informacij?

Cerkev po svetu | 13.04.2018, 11:45 Marta Jerebič

Žrtve spolnih zlorab v Čilu so pozdravile papeževo pismo, v katerem je priznal napako pri oceni položaja v zvezi s primerom škofa Bárrosa. Sporočile so, da so iz Vatikana prejele vabilo za srečanje s svetim očetom in pozvale k ničelni toleranci na področju spolnih zlorab.

Papež Frančišek je na mizo dobil 2300 strani dolgo poročilo, ki ga je pripravil vatikanski preiskovalec nadškof Charles Scicluna. Portal Vatican Insider ob tem zastavlja vprašanja, zakaj papež ni že prej dobil verodostojnih informacij. Zakaj so žrtve obravnavali kot del zarote proti Cerkvi? Zakaj jih ni nihče sprejel in jim prisluhnil?

Vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke je za ameriško agencijo AP dejal, da je papež prej dobival informacije iz različnih virov, da pa je sedaj dobil popolno sliko situacije. Vseh 32 čilskih škofov bo v Vatikan na nujni sestanek prišlo tretji teden v maju.

Kot je povedal tajnik čilske škofovske konference Fernando Ramos Pérez, bodo na srečanju iskali jasne in učinkovite rešitve za preseganje teh razmer.

Vatikan takšna nujna srečanja skliče redko. Zaradi spolnih zlorab so bili v Rim leta 2002 klicani ameriški, leta 2010 pa irski škofje.

Zaenkrat ni jasno, kakšne spremembe ima Frančišek v mislih za Cerkev v Čilu. Nekateri so upali, da bo kakšna glava padla takoj, da bo papež takoj sprejel odstop škofa Barrosa.

A kot v zvezi s tem piše Vatican Insider, je Frančišek naredil veliko več. Cerkev v Čilu je pozval k molitvi, njene pastirje pa k temeljitemu premisleku o tem, kar se je zgodilo. In tu v ospredje prihaja tudi vprašanje, zakaj je poleg tragičnih spolnih zlorab prišlo tudi do zlorabe oblasti.

Da je to zelo pereče vprašanje, priča tudi pismo osmih žrtev spolnih zlorab s strani ustanovitelja Kristusovih legionarjev, Marciala Maciela. Od tega reda zahtevajo, da jih prizna kot žrtve, in škodo, ki so jo utrpeli po letu 1997, ko so prijavili zlorabe in je red sprožil kampanjo za njihovo diskreditacijo. Spomnimo, da je Vatikan šele leta 2006 sprožil ukrep proti Macielu, ki je dve leti zatem umrl.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...