Marjan Bunič
Boštjan Smole
Silvestra Sadar

Neznanci obglavili 300-letna kipa Marije in evangelista Janeza

28.03.2018, 10:34

Na Kalvariji nad Radljami so neznanci obglavili kamniti skulpturi Marije in evangelista Janeza. Spomenik je leta 1724 postavil baročni kipar Janez Jakob Schoy, storilcev okrutnega dejanja pa policija najverjetneje nikoli ne bo izsledila, poroča spletni portal Mariborinfo.com.

O dejanju so bili namreč policisti obveščeni šele 11. februarja, a kot kaže, se je oskrunitev skulptur zgodila že v začetku leta. Storilcev policija še ni izsledila, preiskava poteka še naprej. Kipa na Kalvariji nad Radljami sta tako obglavljena in grdo oskrunjena. Njuni glavi hranijo v bližnjem muzeju.

Domačini šokirani

Domačini so po poročanju omenjenega portala zgroženi, saj jim ni jasno kdo in s kakšno silo se je znesel nad kipoma, ki sta visoka okoli 1,8 metra. Kamniti skulpturi sta brez glav odkrila naključna sprehajalca. Policija se je odzvala takoj, a za storilcem oziroma storilci so se izgubile sledi.

"Čas storitve ni povsem znan, je pa bilo že kar nekaj časa nazaj, saj je sneg pokril okolico in v snegu ni bilo sledov storilca. Tam smo tudi zavarovali določene dokaze, našli pa smo predmet, s katerim sta bila kipca poškodovana," je povedal komandir PP Radlje ob Dravi Tomaž Golob.

Vir: Mariborinfo.com

Kalvarijo s križevim potom so postavile dominikanke Marenberškega dominikanskega samostana, današnjo podobo pa je dobila v 18. stoletju. Postaje križevega pota si sledijo okoli skale, ki jo na vrhu zaključuje križ s križanim Jezusom. Vrh skale je obzidan z nizkim obzidjem, nanj pa vodijo stopnice z dveh strani. Ob razpelu z litoželeznim Križanim sta kipa Marije in Janeza. Njuna draperija pada v dolgih padajočih gubah. Vzhodno od obzidane kalverije je kip Kristusa, ki nosi križ, ob poti pa plastika Kristusa, kronanega s trnjem, Kristus ob stebru in Kristus, klečeč na Oljski gori.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.