Marjan Bunič
Marko Zupan
Alen Salihović

Tonin za dialog o prioritetah Slovenije in predčasni kongres NSi

07.03.2018, 22:34 Tone Gorjup

V tokratni oddaji »Pogovor o« smo gostili mag. Mateja Tonina, ki je konec januarja prevzel vodenje opozicijske parlamentarne stranke Nova Slovenija - krščanski demokrati. Spregovoril je o vzdušju med člani po menjavi vodstva, napovedal volilni kongres, ki bo predvidoma 21. aprila in predstavil prioritete stranke, ki so jih sprejeli na nedavni programski konferenci in o katerih želijo spregovoriti tudi na izredni seji državnega zbora. To je utemeljil z željo po dialogu in poglobljeni razpravi o Sloveniji, saj je stanje v državi zaskrbljujoče.

O menjavi na vrhu stranke je Matej Tonin med drugim povedal: »Številni so nam čestitali v tem smislu, da smo praktično edina stranka v Sloveniji, ki je bila sposobna na nek miren način narediti zamenjavo. Da se je ta zgodila elegantno, mirno, da ni tako kot v nekaterih drugih strankah, ko stari predsednik ruši novega... Pri nas se vse to ni zgodilo. Delujemo kot družina. Dejal sem da bom poskušal združiti mladostno energijo in zraven dodati izkušnje in modrost, ki jo imajo nekoliko starejši kolegi.« Nova Slovenija ima kongres vsako drugo leto v jesenskem času. Naslednji naj bi bil to jesen, a Tonin je povedal, da je izvršilni odbor stranke sprejel njegov predlog, da bi imeli konges že 21. aprila. To mora potrditi še svet stranke. Za tak predlog se je odločil, da se ne bi ponavljali očitki, da je vršilec dolžnosti. (Tak je bil naprimer izgovor Karla Erjavca, ki je iz tega razloga zavrnil Toninovo povabilo na kavo oziroma neformalno srečanje z njim.) To bo po njegovih besedah priložnost, da člani povedo svoje mnenje. Tudi se ne boji protikandidatov.

V nadaljevanju pogovora je Matej Tonin spregovoril o srečanjih s predsednikom SDS Janšo, predsednikom SLS Zidanškom, nekaterimi drugimi predsedniki parlamentarnih strank, pa tudi s Primcem in Kanglerjem. Za ta korak se je odločil, ker po našem volilnem sistemu nobena stranka ne more vladati sama, četudi ima najboljši program, ga sama ne more uresničiti. Potrebujemo partnerje, potrebujemo zavezništva … Da najdemo prave odgovore na vprašanja, je prvi predpogoj, da se začnemo pogovarjati, pravi Tonin.

V. d. predsednika NSi Matej Tonin in urednik Tone Gorjup
V. d. predsednika NSi Matej Tonin in urednik Tone Gorjup © ARO

Zatem je predstavil prioritete, ki so jih oblikovali na nedavni programski konferenci, izzive na katere želijo odgovoriti, cilje, ki jih zasledujejo, in rešitve, ki lahko do tega pripeljejo. V stranki želijo vzpostaviti dialog in odpreti razpravo o prihodnosti Slovenije ter rešitvah za našo državo, zato so dali pobudo za izredno sejo na to temo. Za različna področja so pripravili svoje predloge. Zdravstveni sistem bi posodobili tako, da se bo odkrilo, kaznovalo in preprečilo odtekanje denarja zaradi korupcije, da se odpravi čakalne vrste ter da bo denar dejansko sledil pacientu, ki bo prejel hitro in kvalitetno storitev. Kot je pojasnil Tonin, zdravstvni sistem razpada pred našimi očmi, očitno pa kapacitete so. Če se nekdo posluži rednega sistema, čaka na vrsto leto in več, če je pripravljen plačati, pride na vrsto takoj. To pomeni, da sistem kapacitete ima, treba ga je samo tako oblikovati tako, da bodo tudi navadni ljudje takoj prišli do storitev, saj vsi plačujemo za zdravstveni sistem. Dotaknil se je še nekaterih od modernizacije pokojninskega sistema, do zunanje in varnostne politike. Pritrdil je tudi častni članici Lidiji Drobnič, ki od novega vodstva pričakuje, da bodo stremeli k razčiščenju zgodovine, saj brez nje ni jasne in stabilne sedanjosti... Poudaril je, da je razčiščevanje zgodovine dolžnost zgodovinarjev, politika pa mora vzpostaviti pogoje, da bodo zgodovinarji in stroka lahko delali. Meni, da je bila Nova Slovenija v teh prizadevanjih iskrena in da je pripomogla k premikom na tem področju. Omenil je zakon o dostojnem pokopu, ki končno omogoča, da se identificirajo morišča po državi in da se začne ljudi dostojno pokopavati, preden bodo pomrli njihovi svojci.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika, Sociala

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...