Jure PavšekJure Pavšek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko

Svetovalnica: Hitra zamrznitev in počasno taljenje za kvalitetno meso

| 17.01.2018, 11:22 Rok Mihevc

Smo v času kolin in tema Svetovalnice v teh dneh kliče kar sama po sebi. O mesu, njegovi kakovosti, kako ga shranjevati in katero meso je pravo za kakšno jed, smo govorili z Vidom Marinčkom in Igorjem Baškovcem iz Mesnice Marinček.

Mesnica Marinček ima dolgoletno tradicijo v Ljubljani in po besedah zdaj že nekdanjega vodje, imajo zanesljive dobavitelje z dobro robo. »Veliko je domače, nekaj je tudi uvožene. A to še ne pomeni, da je slabše kvalitete.«

Krvavica je včasih veljala za drugorazredni izdelek, saj je najbolj izpostavljen pri domačem klanju, saj za njo lahko uporabiš praktično vse, je pojasnil Marinček. »Ker pride do določenih odpadkov, se tudi te uporabi, saj so dobri pri uživanju, npr. drobovina, črevna mast, svinjska glava. Volumen tega izdelka se poveča z rižem, ješprenom, kašo in krvjo. Vsaka vas ima svojo recepturo, splošnega recepta praktično ni.« Ob tem je opozoril, da je kvaliteta krvavic danes slabša kot nekoč, saj so se pojavile skrinje, s katerimi lahko narediš več krvavic. »A prašič ima le eno glavo. Tako je ratalo veliko riža in malo ostalih sestavin.«

Kakovost pečenic odvisna od načina vzreje in časa klanja

Slabše kakovosti danes so tudi pečenice, predvsem zaradi načina vzreje živali in hitrega klanja. »Pečenice razpadajo, ker se naredijo še isti dan klanja, kar pa po tehnologiji ni prav.« Tako Vid Marinček pojasnjuje, da mora meso naprej priti v fazo mrliške otrplosti, ki traja 24 ur po klanju in mora prašič samo viseti po polovicah. Nato pride do mehčanja mesa, ko celica popušča, voda gre v medceličnino, tam se pojavijo beljakovinske vezi, ki to vodo popije.

Kruh in pomije uničujeta kvaliteto mesa

Danes praktično klasično doma vzrejenega prašiča skorajda ni več. Takšno, da bi majhnega pujska hranili, kasneje pa bi jedel zelenjavo, krompir, korenje in peso. »Kvaliteta je bila včasih boljša, ker je meso imelo bistveno manjši delež vode. Kruh danes je nekvalitetna hrana, prav tako pomije, ki sicer niso več dovoljene. Meso živali krmljene s pomijami, je bilo za predelavo neuporabno.

Znanje ljudi o mesu je danes na visoki ravni, ocenjuje Igor Baškovec. »Klasične prodaje danes ni več, npr. za juho se danes uporabljajo drugačni kosi koz včasih. Priljubljeno je rdeče meso, trend so danes steaki in zorenje mesa.« Baškovec spodbuja, da za vsako jed izberemo primeren kos mesa. »Ker ni vsak kos primeren tako za pečenje kot dušenje. Za pečico je primeren kos, ki vsebuje maščobo, npr. svinjski vrat, zrezki pa v pečico niso primerni, ker postanejo suhi.

Revolucionarne skrinje

Skrinja je zelo dobra stvar, a na na dolgi rok, opozarjata sogovornika. Svinjsko meso je lahko zmrznjeno do pol leta, goveje meso še nekaj mesecev dlje. »Veliko je odvisno tudi od odpiranja skrinje, saj se ob večjem odpiranju slabše hladi. Idealna temperatura je minus 40 stopinj Celzija, saj tvori majhne kristale, ki ne raztrga ovoja celice. V kolikor je meso deformirano, veliko vode, kjer so raztopene beljakovine, odteče.« Nasvet: meso hitro zmrznemo in počasi odtajamo.

V posnetku oddaje lahko prisluhnete tudi ostalim nasvetom in sicer katera pasma goveda ima najboljše meso, o postopku zorenje pršuta, zakaj nekateri ocvirki v ponvi cvrčijo, drugi ne, o govejih ličnicah, o dobrih hrenovkah, pripravi golaža in govejem mesu.

Oddajo je pripravila in vodila Tanja Dominko.

Skupina na vrhu Storžiča (photo: ARO) Skupina na vrhu Storžiča (photo: ARO)

Tradicionalna sveta maša na Storžiču

V soboto po Velikem šmarnu je že tradicionalna sveta maša na Storžiču. Somaševanje je ob Francu Brečku, župniku iz Trstenika, ter Eriku Šviglju, župniku v Kranj - Zlato Polje, vodil škof Anton ...

Poslovil se je dr. Karel Bedernjak (photo: Škofija Murska Sobota) Poslovil se je dr. Karel Bedernjak (photo: Škofija Murska Sobota)

Gorel je za ustanovitev murskosoboške škofije

Verniki in duhovniki se poslavljajo od duhovnika, moralnega teologa, pobudnika ustanovitve soboške škofije in številnih pastoralnih idej, ter velikega dobrotnika našega radia dr. Karla Bedernjaka, ...

Anej Filej je našel novo življenje v skupnosti Srečanje (photo: ARO) Anej Filej je našel novo življenje v skupnosti Srečanje (photo: ARO)

Probleme je reševal z alkoholom

Aneju Fileju so zaradi vožnje pod vplivom alkohola kar štirikrat vzeli izpit. Izgubil je tudi službo, saj je bil voznik tovornjaka. Alkohol je postal njegova stalnica, srečal se je tudi z raznimi ...

Zaposleni na Oddelku za pediatrijo SB Slovenj Gradec (photo: SB Slovenj Gradec) Zaposleni na Oddelku za pediatrijo SB Slovenj Gradec (photo: SB Slovenj Gradec)

Srce v dresu – podaj naprej!

Po vsej Koroški in še širše med 8. avgustom in 10. oktobrom 2025 poteka dobrodelni turnir Srce v dresu – podaj naprej! Združuje zdravje, šport, solidarnost in srčnost. Dogodivščine želijo povezati ...