Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Enotni evropski trg je star četrt stoletja, pred njim novi izzivi

Svet | 13.01.2018, 08:30

Enotni evropski trg je z novim letom dopolnil četrt stoletja. V tem času se je razširil z 12 na 28 članic Evropske unije, v njem so še Norveška, Islandija, Lichtenstein in Švica. Gospodarstvu in potrošnikom nudi precej koristi, ki so na prvi pogled morda premalo opazne, zato se marsikdo ne zaveda dovolj njegovega pomena.

Enotni evropski trg krasijo štiri temeljne svoboščine. "Od severnega sija pa vse do sredozemskega sonca uživamo prost pretok ljudi, blaga, storitev in kapitala. Smo največji integrirani trg na svetu," je za televizijo Evropskega parlamenta poudarila poslanka iz vrst Evropske ljudske stranke Anna Maria Corazza Bildt.

Enotni evropski trg kljub negotovostim in izzivom predstavlja enkratno privlačnost stare celine. Spodbuja namreč gospodarsko konkurenco in odpravlja več sto pravnih in birokratskih nacionalnih ovir. Razlogi, zakaj se mu je v četrt stoletja pridružilo več kot ducat držav, so očitni. Prost pretok blaga letno ustvari 25 odstotkov bruto domačega proizvoda, kar spodbuja ustvarjanje delovnih mest in naložbe. Za čezmejne transakcije ni treba plačevati pristojbin in tudi bančna nakazila niso več obremenjena s pribitki. Odprava preprek za dostop do digitalnih izdelkov in storitev, kot je odprava neupravičenega geografskega blokiranja, bi lahko prispevala še dodatnih 415 milijard evrov na leto. "Tudi prost pretok podatkov kot del ostalih svoboščin bo ustvaril ogromno koristi za naše državljane. Prav digitalno podjetništvo bo rešilo vrsto naših težav, če mu bomo prost pretok omogočili, dopustili in olajšali," je prepričana Bildtova.

Svet, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...