Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Pred slovenskim kulturnim praznikom

Slovenci po svetu | 28.01.2018, 11:20 Matjaž Merljak

Pred Prešernovim dnem, slovenskim kulturnim praznikom, prireditve pripravljajo tudi naši rojaki v sosednji Avstriji. Danes bo tako slovesno v Tinjah, v prihodnjih dneh pa tudi v Celovcu, Železni Kapli, na Dunaju in drugod.

Prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku v Katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah bo danes ob 14.30. Potekala bo pod naslovom Kultura med svobodo in razprodajo. Nastopajo: mladinska skupina Lipov cvet, vokalna skupina Lipa, oktet Vrtnica iz Gorice, skupina Klika iz Železne Kaple, svetovni in evropski prvak, harmonikaš Tomaž Boškin; slavnostni govornik bo dekan Jurij Buch, župnik v Št. Jakobu v Rožu, recital bo imela Magda Karner. Soprireditelj je društvo Lipa iz Velikovca.

Slovenski inštitut na Dunaju, Slovenska iniciativa Dunaj in Klub slovenskih študentk in študentov na Dunaju vabijo na Prešernovo proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo torek, 30. januarja, ob 19. uri v Cup of Cultures (dvorana), Gusshausstrasse 14/3, blizu Karlove cerkve na Dunaju. Naslov srečanja je “Jezik je človekova pravica!”, častno pokroviteljstvo je prevzela Ksenija Škrilec, veleposlanica Republike Slovenije v Avstriji. Slavnostni govornik bo prof. Lojze Wieser, nastopa še Pevski zbor Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju. Glasbeni recital bo imel Hans Gabriel (klavir).

V farni dvorani v Železni Kapli bo prireditev ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja pod geslom "Moje delo je knjiga ljubezni“ v nedeljo, 3. februarja 2018, ob 19. uri. Program oblikujejo: igralska skupina SPD Zarja, Dekleta Smrtnik, vokalna skupina Klika, tamburaška skupina Tamika, MoPZ Valentin Polanšek; slavnostni govornik bo literarni zgodovinar in literarni kritik Matija Ogrin.

Slavnostna prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku 2018 v Celovcu bo na praznik, 8. februarja 2018, ob 19. uri v ORF-Theatru v Celovcu. Posvečena bo 100. obletnici smrti Ivana Cankarja. Slavnostni govor bo imel Theodor Domej, dramski recital bo pripravil Aleksander Tolmaier, v glasbenem delu pa bosta nastopila Oktet Suha in Duo FinePulse (Christian Filipič - flavta & Roman Pechmann - akordeon). Prireditev pripravljajo: generalni konzulat v Celovcu, Krščanska kulturna zveza, Slovenska prosvetna zveza in Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji.

Slovenci po svetu, Kultura
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...