Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Svet pretresa nova finančna afera, v rajskih dokumentih tudi Slovenci

Slovenija | 06.11.2017, 16:38

Svet pretresa nova finančna afera. Dobro leto dni po objavi tako imenovanih panamskih dokumentov je več kot 380 novinarjev iz 67 držav prejelo tako imenovane rajske dokumente, ki razkrivajo nova izogibanja plačilu davkov ter nove skrite posle poslovnežev, politikov in zvezdnikov. V medijski hiši Delo, ki sodeluje pri projektu, so tudi tokrat zasledili Slovence, v tem tednu bodo javnost seznanili z imeni nekaterih posameznikov in njihovimi zgodbami. Prvi je bil na vrsti nekdanji direktor davčne uprave Ivan Simič. Vrstijo se pozivi k učinkovitejšemu pregonu takšnega početja.

Večina rajskih dokumentov prihaja iz pravnega podjetja Appleby, ki je bilo ustanovljeno leta 1897 na Bermudih ter ima pisarne v Hongkongu, Šanghaju, na Britanskih Deviških otokih, Kajmanskih otokih in v še ostalih središčih davčnih oaz. Od neznanega vira jih je tako kot v primeru panamskih dokumentov pridobil nemški časopis Süddeutsche Zeitung in jih posredoval Mednarodnemu konzorciju preiskovalnih novinarjev.

Rajski dokumenti med drugim razkrivajo povezanost ameriškega ministra za trgovino ter zeta in svetovalca ameriškega predsednika Donalda Trumpa z ruskimi podjetji. Na površje so navrgli milijarderja skladov tveganega kapitala Georgea Sorosa in kanadskega premierja Justina Trudeauja, ki je drugače zagovornik ukrepov proti tistim, ki se izmikajo svojim finančnim obveznostim. Objava je sprožila ostre kritike proti britanski kraljici Elizabeti II., ki naj bi prav tako imela naložbe v davčnih oazah. Poleg več kot 120 politikov so na seznamu preiskovancev še nekateri zvezdniki, med njimi pevka Madonna in pevec skupine U2 Bono, ter največje multinacionalke, kot so Apple, Nike in Uber.

Del Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev je medijska hiša Delo. Tako kot ob objavi panamskih dokumentov se je izkazalo, da v davčne oaze vlagajo tudi Slovenci. Poslovne sledi najmanj 76 naših fizičnih in pravnih oseb vodijo na Malto. Ko so novinarji Dela kopali po tamkajšnjem registru podatkov, so naleteli na Simičevo ime in razkrili njegove lastniške povezave z družbami na Cipru. Simičevo svetovalno podjetje je med drugim v davčnih postopkih zastopalo ustanovitelja družbe Maxicom Zlatana Kudića, ki je znan kot rekordni davčni dolžnik.

V Mednarodnem konzorciju preiskovalnih novinarjev ob tokratnih razkritjih opozarjajo, da naložbe v tuje države, kjer je davčna stopnja nižja od domače, niso nujno nezakonite. "Te zadeve je gotovo treba preučiti in tudi razkriti. A treba je biti zelo pozoren, preden se nekoga kar na slepo postavi na sramotilni steber, ker je imenovan v dokumentih. Ljudje namreč račune v davčnih oazah odpirajo zaradi množice različnih razlogov, ni korektno da vse enačimo s težkimi kriminalci. Preveriti je treba vsak primer posebej," je za naš radio poudaril Jaka Šoba iz iniciativne skupine za ustanovitev stranke Prstan. Sprememb po objavi rajskih dokumentov ne pričakuje.

Da je bilo po razkritju panamskih dokumentov slišati več obljub o reformah, a je bilo pravih premikov malo, so spomnili v Transparency International Slovenia, kjer zahtevajo, da se politiki bolj dejavno lotijo tega perečega problema. Opozorili so, da bi moralo biti dejansko lastništvo podjetij bolj transparentno. Obrnili so se tudi na finančno ministrico Matejo Vraničar Erman - pozvali so jo, naj pove, ali se bo dejavno zavzemala za konkretno oteževanje in preprečevanje zlorab, kakršnim smo priča. V Ekvilib Inštitutu ugotavljajo, da gre za sistemsko težavo, ki bi jo morali odpraviti. Zavedajo se, da bodo ob luknjah v zakonih vselej obstajali tudi tisti, ki jih bodo izkoriščali.

Slovenija, Svet, Politika
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...