Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Maver: Nizka udeležba posledica skromne ponudbe na predsedniških volitvah

Slovenija | 24.10.2017, 19:43

Političnega analitika in publicista Aleša Mavra ni presenetilo, da bomo zmagovalca volitev predsednika države dobili šele v drugem krogu ter da se bosta v njem merila Borut Pahor in Marjan Šarec. A ni pričakoval, da bo slednji dobil toliko glasov v izrazito desni sredini naklonjenih okrajih na severozahodu Slovenije. To po Mavrovih besedah terja premislek. Še večjega zahteva ena najnižjih volilnih udeležb v naši zgodovini. Maver je prepričan, da gre tudi za posledico skromne ponudbe kandidatk in kandidatov.

Vrstni red in razmerje glasov v prvem krogu tokratnih predsedniških volitev so nakazovale že javnomnenjske raziskave. "Mislim, da je bilo od vsega začetka jasno, da bo Pahorjev rezultat najbolj odvisen od volilne udeležbe. Škodilo mu je, da je bila nizka. Šarec pa je dober rezultat dosegel z močno podporo levega esteblišmenta." Kot je znano, so ankete Šarcu možnost uvrstitve v drugi krog pripisovale praktično od začetka, analitiki so ugotavljali, da gre za fenomen. Da so s tem, ko so že zelo zgodaj postavile razmerje sil, ključno vplivale na izid, Maver ne verjame. "V Sloveniji imamo dve močni jetri volivcev. Eno je desnosredinsko volilno jedro Slovenske demokratske stranke. To ima močan domet. Na drugi strani je to jedro volivcev levice, ki sledi nekemu napotku in se ne ozira na posamezne stranke." To se po Mavrovih ocenah tokrat izrazito vidi tudi v tem, da je največja vladna stranka SMC, ki je pred tremi leti dobila skoraj 35 odstotkov, s svojo kandidatko Majo Makovec Brenčič zdaj padla na slaba dva odstotka.

Volilna udeležba je zaskrbljujoča, tako Maver, a jo je mogoče pojasniti. Krivca vidi predvsem v ponudbi, ki kljub številčnosti kandidatk in kandidatov ni bila takšna, ki bi pritegnila h glasovanju. Kot dodaja, so le redki politični igralci v tokratne predsedniške volitve vložili najboljše. "Razen Nove Slovenije in Zedinjene Slovenije, kolikor slednjo lahko jemljemo resno, nobena druga vodilna slovenska stranka v te predsedniške volitve ni šla na polno. Že od začetka je veljala ocena, da je Pahor težko premagljiv."

Maver dopušča možnost, da Pahor ne bi slavil v drugem krogu. Kot poudarja, bi moralo priti do popolnega pretresa, da ne bi unovčil velike prednosti.

Slovenija, Radijski utrip, Politika, Oddaje
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...