Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Ob prazniku Vseh svetih tudi vabila k dobrodelnosti

Cerkev na Slovenskem | 30.10.2017, 05:01 Petra Stopar

V teh dneh, še posebej pa na sam praznik Vseh svetih, ko so grobovi množično obiskani, že tradicionalno potekajo različne dobrodelne akcije.

Čeprav je sveča pomembno znamenje povezanosti s pokojniki in sprejemanja njihovega slovesa, kot je v enem od pogovor za naš radio poudarila ddr. Verena Perko, se je treba po mnenju humanitarnih ustanov, kot je Slovenska Karitas, zavedati tudi velikih socialnih in duševnih stisk živečih ter v tem smislu pri krašenju grobov paziti na zmernost, konec koncev tudi z okoljskega vidika.

Zato že vsa leta na škofijskih Karitas vabijo k darovanju prispevka za človeka v stiski v zameno za vsaj kakšno svečo ali rožo na grobu manj. Akcijo na Škofijski Karitas Celje naslavljajo kot »Manjša sveča, za sočloveka sreča«, na Nadškofijski Karitas Maribor pa »Dar sveče in cveta«.

Lahko pa namesto običajne sveče kupite svečo Karitas, ki je na voljo na večini župnijskih Karitas po Sloveniji. »In s tem, ko ta sveča zagori, gre višek daru, ki ga ljudje dajo za svečo Karitas, za ljudi v stiski. Vidim, da so ljudje za to akcijo zelo odprti, saj so se podobnega poslužile tudi druge dobrodelne organizacije,« pravi predsednik Nadškofijske Karitas Branko Maček.

Že tradicionalno dobrodelno prodajo sveč letos v tem času pripravlja tudi Podjetje ŽALE na stojnici pred cerkvijo Svetega Križa na Plečnikovih Žalah. Zbrana sredstva bodo tokrat podarjena Društvu za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

Omenimo še vseslovenski projekt »Manj svečk za manj grobov«, v katerega je tudi letos vključenih več sto prostovoljcev, organizacij in podjetij, s pomočjo katerih so v zadnjih osmih letih zbrali že skoraj 160 tisoč evrov. Vsa zbrana sredstva vsako leto namenijo za nakup zdravstvenih naprav in pripomočkov, ki rešujejo življenja. Darujete lahko na stojnicah ob nekaterih pokopališčih po Sloveniji ali preko SMS-a na številko 1919 s ključno besedo SVECKA za dar enega evra ter SVECKA5 za dar 5 evrov.

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Hrana in okolje, Zdravstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...