Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

FOTO in AUDIO: Nadškof Zore in škof Mrzljak v Stični o rožnem vencu kot orožju miru

| 14.10.2017, 13:25

Ob 100. obletnici prikazovanj Marije v portugalski Fatimi je danes v Stični potekalo vseslovensko praznovanje te obletnice. Dogodek pa je bil povezan s tradicionalno slovensko-hrvaškim srečanjem vernikov in predstavnikov obeh Cerkva. Glede na število avtobusov so organizatorji zgodaj dopoldne ocenili, da se je zbralo več kot 4000 romarjev, od tega približno 2000 iz Hrvaške, nekateri sodelujoči pa navajajo primerjave s Stično mladih in pravijo, da je bilo danes v Stični zbranih več kot 7000 Slovencev in Hrvatov, saj jih je taj veliko poromalo z lastnim prevozom. Slovesno somaševanje je vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je skupaj z varaždinskim škofom Josipom Mrzljakom nagovoril zbrane romarje. Oba sta spomnila, da je molitev rožnega venca največje orožje zoper vojne, prepire in nesoglasja. Obema nagovoroma lahko prisluhnete v posnetkih.

Dogajanje se je začelo ob 9.30 z molitveno uro, pri kateri so sodelovale različne romarske skupine iz Slovenije in Hrvaške. Ob 11. uri je sledila slovesna maša slovenskih in hrvaških škofov, na kateri sta imela pridigi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in varaždinski škof Josip Mrzljak.

Nadškof Zore je povabil k slišanju Marijinega klica iz Fatime tudi danes. „Če namreč ljudje pozabimo na Boga, na strahoten način doživljamo izgnanost iz raja. Kakor je prvi greh Adama in Evo obrnil drugega proti drugemu, tako smo se tudi mi danes sposobni spopasti med seboj, ko naš pogled ni več uprt v našega Boga in njegovo ljubezen. Če s svojimi očmi ne sledimo Bogu in njegovemu delovanju, pozabimo, da Bog vedno skrbi za nas in nam daje dovolj vsega, kar potrebujemo za življenje. Ta pozaba povzroči, da začnemo doživljati ogroženost in v bližnjem začnemo gledati nekoga, zaradi katerega bomo imeli mi manj, če bo on imel več. Brez Boga postanemo sebični in sebičnost nas zapre same vase. Nič več nismo pripravljeni deliti z drugimi in se veseliti z drugimi, ampak začnemo skrbeti samo zase v večnem strahu, da imamo premalo, da nam bo česarkoli še zmanjkalo in bomo živeli v pomanjkanju. Satan nas s svojim delovanjem prepriča, da je varnost v tem, da imamo dovolj velike zaloge, dovolj veliko sredstev na bančnih računih, dovolj zavarovane meje. Ne vidimo pa, da na ta način postajamo ujetniki tega, kar mislimo, da nam prinaša varnost in nam zagotavlja prihodnost. Postajamo ujetniki svojega strahu in prostor naše svobode je toliko ožji, kolikor bolj svojo prihodnost gradimo na imeti, pozabljamo pa biti, pozabljamo živeti,“ je dejal.

"Skupna molitev nas tudi varuje skušnjave, da bi naša molitev postala sebična, kot se nam žal tako pogosto zgodi. Pred Boga prinašamo svoje želje, govorimo mu o svojih skrbeh, prepričujemo ga, kaj bi moral storiti v mojem življenju in pri tem pozabljamo na druge, na brate in sestre okoli sebe. Marija v Fatimi pa nas uči, da moramo moliti za druge. Da moramo moliti za narode, za države, za državne voditelje in politike. Da moramo moliti za grešnike in delati pokoro zanje," je povedal nadškof Zore.

Pridiga nadškofa Zoreta

To, da se nas je toliko zbralo ni naše delo, to je Njeno delo,je v pridigi poudaril varaždinski škof Mrzljak. „Sporočilo iz Fatime je bilo pomembno takrat in je danes,“ je dejal škof in se vprašal ali ni danes strah pred vojno prav tako aktualen kot pred sto leti. „Največje orožje proti zlu je rožni venec, ki uniči vsako zlo,“ je dejal. Dodal je še, da zlo v človeku, v narodu lahko odpravimo le z iskreno in predano molitvijo.

Radijski studio v Stični - Matej Kržišnik in Tanja Popec HKR v akciji
Radijski studio v Stični - Matej Kržišnik in Tanja Popec HKR v akciji © Alen Salihović

Po maši je bila procesija s kipom fatimske Marije v spremstvu 64 maket fatimske kapelice.

Utrip iz Stične

Stična je danes v molitvi povezala Slovence in Hrvate, sosede brez posebnih predznakov. Bile so slovenske in hrvaške narodne noše, ki so med darovanjem prinesle darila, tako ene kot druge strani. Če smo Slovenci hrvaškim škofom podarili fatimske kapelice, so Hrvati našemu narodu repliko podobe Marije iz Bistrice.

»Mislim, da je Marija spet pokazala, kako večja in močnejša je od vseh politikov, ki tega ne bi nikoli uspeli spraviti skupaj. Marija pa nas združuje. Predvsem preskočili smo te meje. Zdi se mi, da je danes padla meja v srcih in upam, da bo padla tudi tista prava meja,« je dejala s. Emanuela. Obiskovalka Marta pa dodala: »To poslanstvo, ki je bilo danes tukaj ob obeh narodov, za mir, za mirno reševanje naših vprašanj, ki jih imamo med seboj se mi zdi to nekaj, kar je lahko največ. Veliko upanje polagam v to, da bo srečanje pripomoglo k temu, da se bomo lažje sporazumevali z našimi sosedi.«

Program smo oblikovali skupaj s prijatelji iz hrvaškega katoliškega Radia, Tanja Popec je o sodelovanju dejala. »Od vsega začetka teh romanj smo skupaj, in tudi skozi leto se srečujemo in mi lahko slovenskemu in hrvaškemu narodu na ta način pokažemo, kaj se lahko zgodi, če združimo moči in se dvignemo nad vse delitve,« je dejala Tanja Popec, ki je skupaj z Alenom Salihovićem oblikovala program iz Stične.

Da je bilo že šesto srečanje več kot uspešno priča tudi vabilo na prihodnje, sedmo, ki bo na hrvaškem. Skupaj živeti Marijin klic, vedno, povsod, odzivati se na njena sporočila in vabila. Tudi po sto letih smo danes slišali, da je njeno vabilo k molitvi za mir še kako aktualno.

Med visokimi cerkvenimi predstavniki se je srečanja udeležilo šest hrvaških škofov in skoraj vsi slovenski. Med zbranimi pa sta bili tudi predsedniški kandidatki Ljudmila Novak in Romana Tomc.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...